Тийнейджърско лято – почивка или работа?

Често задаваният въпрос сред тийнейджърите е – на каква възраст мога да започна работа? А отговорът – по закон е необходимо да имате навършени 16 г., с някои изключения – от 15 год. за лека и не опасна за здравето работа, както и театрални постановки, филмови продукции, дейности в областта на изкуството, от 13-14 г. на циркови длъжности. Ако още нямате 15 г., към трудовия договор се прилага писмено съгласие от родител или настойник. Ако не сте навършили 14 години, трудовият договор се сключва от родителя или настойника. Лица под 18 год. не могат да полагат тежък, вреден и опасен труд. Освен това, според законодателството в България, ненавършилите 18 г. не могат да работят повече от 40 часа седмично. За над 18 годишна възраст не се изисква съгласие от родител и може да се работи по 48 часа и повече седмично, спрямо уговорката с работодателя. Знаейки това вече можете да прецените дали да работите това лято или да го отложите за друг път и да се отдадете на почивка, игри с приятели и хобита. Но ако все пак искате да прекарате една различна ваканция, да научите нови неща, да придобиете опит, да научите занаят и да спечелите първите си пари, можете да изберете работа през лятото.

Професиите, които са търсени през летния сезон по морските курорти са: сервитьор, барман, камериерка, продавач-консултант и други. Или да опитате в строителния бранш. Работата по строителните обекти изисква опит и знания, но ако има човек, който да ви покаже и да ви насочи, то бихте могли да се справите и дори да усъвършенствате занаята. Вариантите са най-различни – вътрешно или външно строителство, довършителни ремонтни дейности и други. Заплащането в сектора е доста добро като цяло и можете да спестите пари, дори и да работите само едно лято.

Ако смятате, че тийнейджър може да опита работа като строител, да се научи, може да прочете различна информация в интернет кое как се прави, което ще бъде от полза и ако имате доверен човек да ви покаже – още по-добре. А ако сте правили ремонт у дома наскоро, вече имате поглед върху някои от етапите за вътрешно-ремонтните дейности. В случай, че в момента текат ремонтни дейности във вашия дом, можете да черпите опит и знания от професионалистите, които сте наели или предстои да ангажирате. За избора си на компания за вашия ремонт, можете да се доверите на  Мега Услуги ЕООД. Те са специалисти и работят с модерни машини и инструменти.  Компанията е ориентирана към услуги като:

  •         кърти чисти извозва, довършителни ремонти,
  •         асфалтови настилки, озеленяване,
  •         пътна помощ, ключарски услуги,
  •         хамалски услуги, премахване на стари мебели и други.

Интернет сайтът им е razbiva-sofia.com, където подробно можете да се запознаете с всички дейности, услуги и оферти, които фирмата предлага.

От Мега Услуги ЕООД ще получите безплатен оглед и професионална консултация, както и коректно отношение и качество. Приоритет е безопасността при извършване на всички дейности. И имат готовността да се справят с всякакви предизвикателства, като предоставят гъвкави и трайни решения и качествени резултати. Компанията е сигурен и коректен партньор и е една от най-предпочитаните в областта, заради добрия си имидж и предлагането на индивидуални решения за клиента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*