Научният фестивал FISSION приема регистрации на участници до 29 февруари

FISSION е международен научен фестивал, който всяка година събира млади хора от различни държави, за да представят академични научни проекти. Събитието се организира от избрана група ученици от Американския колеж в София под ръководството на училищната Администрация и д-р Красимира Чакърова, учител по физика в Колежа.

Деветото издание на събитието ще се проведе на 12-13 април 2024 г. на територията на Американския колеж. Участниците са от 5-ти до 12-ти клас и идват от различни части на България и света. По време на научния фестивал всички ученици имат възможността да представят проекти в категории, вариращи от биомедицински, биологични и химични науки до екология и науки за околната среда, компютърни науки, математика, физика и инженерство.

За всички отбори, които не са от София, е осигурено настаняване в хотел през вечерта на 12-ти април, а за всички участници и техните ръководители има храна и напитки по време на фестивала на 13-ти април.

Всеки проект се оценява от жури, съставено от утвърдени учени и експерти. След като проектите биват внимателно разгледани и оценени, журито награждава учениците с „Най-добър проект“ или „Почетно отличие“ във всяка категория.

Програмата на събитието включва обиколки из училището, семинари и лекции за участниците и техните ръководители от гост-лектори и учени, както и различни възможности за създаване на контакти.

Събитието е отворено и за посетители и гости на 13-ти април 2024 г. Ще можете да се насладите на проектите на младите таланти в науката и да бъдете част от общността.

Миналогодишното издание на FISSION се радваше на огромен успех и беше първото присъствено издание от 2019 г. насам. В него 104 ученици, заедно със своите ръководители, представиха общо 55 проекта, а множество посетители имаха възможността да разгледат проектите и да се насладят на програмата на събитието. Фестивалът започна с церемония по откриване в аудиторията „Уитакър“. Проведе се специална лекция от партньорите на събитието и бивши възпитаници на Колежа Апостол Дянков и Петър Милев от Световния фонд за дивата природа в България (WWF България). Те обсъдиха изменението на климата в България, както и възможностите за участниците да се включат в тяхната програма.

Традиционни български народни танци, изпълнени от клуба по народни танци към Американския колеж в София, отбелязаха края на церемонията по откриването, като след това публиката се включи в право хоро около Острандър, една от сградите в Колежа.

Останалата част от деня измина неусетно за участниците, които представяха своите проекти, дискутираха работата си и споделяха идеи с останалите участници, гости, учители и жури. Накрая те успяха да се насладят на обиколка из училището и церемония по награждаване.

Тази година международният фестивал на природните науки FISSION отново ще посрещне участници от цял свят и ще ги насърчи да са любопитни и да вдъхновяват. Регистрацията на участници във фестивала продължава и през месец февруари.

Повече информация можете да намерите на уебсайта на FISSION, както и във Facebook и Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*