История на Бодибилдинга

“Bodybuilding” – произход

Кога добива популярност?

Историята на Бодибилдинга и разпространението й на Запад през XIX векЗа Бодибилдинг има данни още от XI век, а историята му може да се проследи до Индия, където атлетите сами си правели дъмбели от дърво и камък.

Бодибилдингът добил популярност на Запад едва в края на XIX век, когато германецът Евгени Сандов, често споменаван сега като “баща на модерния бодибилдинг”, заработил за разпространението му. На него се приписва създаването и продажбата на първите машинно изработени дъмбели. Той организирал първото в света състезание по бодибилдинг, наречено “Голямата надпревара”, което се провело на 14 септември 1901г. в Албърт хол в Лондон. Той оценявал участниците  заедно със сър Чарлс Луис и сър Артър Конан Дойл. Конкурсът  имал огромен успех. Залата не могла да побере всички желаещи  да присъстват и навън останали стотици зрители. Трофеят за победителя била бронзова статуетка, творба на Фредерик Померой, която изобразявала самия Сандов. Тази статуетка  (известна като “Сандов”) се връчва от 1977г. насам на победителя в конкурса “Мистър Олимпия”.

Периодът от 1940 до 1970г. често се определя като “златна ера” на бодибилдинга. Неин символ е плажът “Muscle Beach” в Санта Моника, Калифорния.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*