8 начина по които facebook ни прави “умни”

Когато приключите четенето на този параграф, почти 300 000 души по целия свят ще е написали нов статус във Facebook. Което е лудост.Но още по-голяма лудост е фактът,че още 800 милиона души ще прочетат тези състояния. Може да се предположи, че 97 % от четящите тази статия използват Facebook. Вярвате или не, играенето на FarmVille,  гледането на пародии на Gangnam Style ни прави по разумни. Ето как:

    8. Повече приятели. . . Още Мозъци 8 начина по които facebook ни прави умни

Причина: Колкото повече приятели във Facebook, толкова повече хора знаят вашите лични публикации, виждат ви снимките…

Оказва се, че колкото повече приятели, по-умно започваш да се държиш. Конкретно, хора, които имат повече приятели във Facebook са склонни да имат по-развит участък на  мозъка – амигдалата . Това е участък от мозъка, свързан с емоционалните отговорности, за връзките с функцията за запаметяване, като запомняне на лица и имена.

Наличието на много приятели води до съобразяване с това какво се споделя и какво се публикува. Един вид се самоконтолираме какво ще споделяме за личния си живот.

    7. Подобряване на паметта

Причина: Facebook подобрява паметта ви

Един от страничните ефекти на големия брой приятели е, че сега трябва да се справите с всички тях. В реалния живот вероятно имате няколко десетки познати, колеги, съученици и може би половин дузина близки приятели, които не виждате често. Но във Facebook има над 200 приятели – много повече, отколкото има в реалния живот на обикновения човек. Шотландският изследовател д-р Трейси Алоуей вярва, че с просто следене на тези хора, можете значително да увеличите работната си памет с течение на времето. Защото това е един феномен, който засяга всички – не само хората с хиляди приятели. По принцип, колкото по дълъг е вашия приятелски списъка във Facebook мозъкът ви ще трябва да положи повече усилия за ефективно обработване за увеличаване на социалните контакти. По думите на д-р Алоуей ангажирането на мозъка и подобряването на нервните връзки, води до свръх помнене, което ви дава Суперпамет да помните всеки Фейсбук приятел.

    6.  Социални взаимодействия

Причина: Социалните взаимодействия уеднаквяват мозъците ни

Взаимодействаме с другите, за решаване на проблеми, това е изключителна човешка възможност, но учените смятат, че ние го правим много повече от всяко друго животно, и това може да е една от причините, поради които сме развили по-големи мозъци .Екип от изследователи в “Тринити Колидж” Дъблин следят имитация на нервните пътища на двама души, които трябва да решат дали да работят заедно за преодоляване на предизвикателство или да работят самостоятелно. Те открили, че сътрудничеството принуждава мозъка да се създада нови начини, заложени в това, което другият човек би направил. Мозъкът се разраства и промени за да се даде възможност на място за повече потенциални резултати.

Това е нещото, което мозъка ви прави всеки път, когато си взаимодейства с хора. Не само във Facebook, разбира се.

   5. Положителните емоции

Причина: Положителни емоции да ви направят по креативни

Има много отрицателни неща, които може да се кажат за Facebook, но акта за поддържане на връзка с приятелите и семейството си е предимно положително влияние. Дори малки количества от положителна подкрепа са да се разработи по-широк стил на мислене.

   4. Сладки животни8 начина по които facebook ни прави умни

Причина: Сладките животни помагат за концентрацията:

Проучване от Хирошима, Япония показва, че снимките на сладки животни ще ви помогне да се концентрирате и изпълнявате задачи по-ефективно .

    3. Умения за писане

 Причина: Facebook засилва умения за писане

През 2001 г. Станфордския университет започва това, което те наричат “Поручване на Станфордския по писане”. В течение на проучването, те открили, че студентите, които са писали във Facebook доста често всъщност са по-добри писатели, отколкото тези които не са. Причината е, че студентите се научили как да адаптират техния стил на писане, за да се вмести в определена ситуация. Ефектът върху мозъка е подобен на превключване назад и напред между езиците.

     2. Четене

Причина: Facebook ви принуждава да прочетете

Не може да се отрече, че Facebook е преди всичко, текстово-базиран уеб сайт. Самият факт, че се налага да прочетете всеки статус на ваш приятел ви кара да развивате способност за по добро четене и изразяване.

    1. Критическото мислене

 Причина: Facebook игрите стимулират критично мислене и изобретателността

Проблемът на видео игри е, че отговорните хора мислят, че са глупави.. Но ние всички го правим, защото няма друг начин да се отчита 48.7 милиона души, които играят ChefVille всеки месец, да не говорим за стотици други Facebook игри.

Но не се притеснявайте – това може да бъде едно от най-добрите неща за мозъка ви. Проучвания показват, че играенето на видео игри, особено пъзел игри ви учи да решавате проблемите творчески чрез създаване на сценарий, които помагат на мозъка ви да развие критическо мислене.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*