Акне при тийнейджъри. Кое помага и кое вреди?

Дерматология

Появата на акне в тийнейджърска възраст е един от големи проблеми при младежите. Много от тях не знаят все още как да се грижат за кожата си и как да се преборят с този неприятен кожен проблем. За да помогнем на всички тийнейджъри, които за пръв път се сблъскват с акнето, се допитахме до мнението на специалиста д-р Иванова, дерматолог от Стара Загора, която отговори на няколко въпроса.

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

При много от тийнейджърите навлизането в пубертета е белязано с появата черни точки и комедони. При някои младежи акнето протича по-леко, а при други значително по-тежко. В повечето случай младежите не търсят лекарска помощ, а сами се опитват да се справят с проблема. Има обаче по-сериозни случаи, в които трябва да се потърси помощ от специалист, за да се избегнат неприятни белези по лицето.

Какви са симптомите при акне, при които трябва да се потърси лекарска помощ?

Д-р Иванова, дерматолог от Стара Загора определя 5 основни предпоставки, при които задължително трябва да се потърси консултация със специалист.

1. Тежка форма на акне. Колкото и страшно да звучи, дерматолога може да ви помогне да вземете нещата в „свой ръце“.
2. Лекарствата, закупувани без рецепта не могат да почистят акнето. Ако след няколко месеца усърдно лечение от ваша страна с лекарства без рецепта особено с такива, които съдържат бензоил пероксид, салицилова киселина, гликолова киселина или млечна киселина, не са помогнали, то това означава, че е настъпило време да се посъветвате със специалист в тази област.
3. Появяване на акне след започване на лечение. Някои лекарства за лечение на депресия, тревога или други обстоятелства могат да бъдат причината за появата на акне или на подобни на неговите симптоми. Специалистът може да ви помогне, заменяйки тези лекарства с други, които да нямат странични ефекти за вас.
4. Белези. Предприемете навременно лечение, за да се предотврати настъпването на по-големи проблеми. Когато бъде овладяно акнето, дерматологът ще ви посъветва, какви медикаменти да използвате, за да се отървете от следите от белези останали по вас.
5. Акнето срива самочувствието. Почистването на кожата може бързо да облекчи срама и стеснителността, свързана с акнето.

Към какъв доктор трябва да се обърнете при тийнейджърско акне?

Д-р Иванова, дерматолог от Стара Загора споделя, че като за начало може да посетите педиатър или вашия семеен лекар, а в най-добрия случай може да отидете при кожен специалист.

Лекарите вероятно ще се нуждаят от някаква информация за вас, като например:

– Кога е започнало акнето?
– Разположението на акнето увеличава ли се или става по-малко?
– Какво лечение сте опитвали и как се е отразило то на вас?
– Дали акнето обхваща определена част или е цялостно?

Трябва да предоставите списък на всички лекарства или добавки които сте предприемали като например антибиотици, антигъбични лекарства и др. Вие също може да зададете някои въпроси като например:

  • Какъв е най-добрият начин за почистване и грижа за кожата?
  • Какво може да се направи, за да се избегне появата на белези?
  • Какъв грим за прикриване на акнето може да се използва?

При изписване на лекарство за лечение от специалист трябва да зададем следните въпроси:
– Има ли страничните ефекти?
– Как трябва да се използва това лекарство?
– Колко време ще бъде необходимо?
– Колко скоро трябва да очакваме резултати от това лечение?

Как дерматолозите спомагат за лечение на акне?

Към днешна дата съществуват много ефикасни лечения за акне. Това категорично не означава, че всяко едно ще помогне при всеки, който има подобен проблем. Много хора могат да лекуват своето така наречено леко акне с продукти без рецепта. Продукт, съдържащ бензоил пероксид или салицилова киселина често изчиства кожата. Това не означава, че акнето ще изчезне за една нощ. При домашни условия са необходими от 4 до 8 седмици за видимо подобрение. След като акнето се изчисти трябва да продължи да се лекува кожата, за да се предотврати ново появяване.

Кога е нужно да се посети дерматолог?

Ако имате прекалено много пъпки или комедони, лекарство, което може да си купите без лекарско предписание няма да може да ви помогне. За да бъде вашата кожа изчистена трябва да посетите дерматолог. Дерматолозите предлагат следните видове обработка:

  • Лечение на акне, което се прилага върху кожата – Нарича се локално лечение. Някои външни лечения помагат за премахването на бактерии. Локалното лечение може да съдържа ретиноид. Вашия дерматолог ще определи точно от какво имате нужда и може да извършва различни процедури по време на вашето посещение при него. Те включват:
  • Лазерни и други светлинни терапии – Тези процедури намаляват бактериалното акне. Вашият дерматолог може да определи дали този вид лечение ще бъде полезно.
  • Химически пилинг – Дерматолозите използват химически пилинг за лечение на два вида акне – черни точки и пъпки.
  • Отстраняване на акне – Вашият дерматолог може да извърши процедура, наречена “дренаж и добив” за да се отстранят възпаления или дълбоки кисти. Тази процедура спомага, когато не е сполучливо лечението. Помага също за облекчаване на болката и съществува вероятност кистата да не остави белег.

Изчакването акнето да се разрасне, може да доведе до сериозни проблеми. Без навременно лечение ще се стигне до трайни белези, ниско самочувствие, депресия и тревожност. За да се избегнат тези възможни резултати, дерматолозите препоръчват навременно лечение на акнето при тийнеджърите. Когато то бъде овладяно процедурите трябва да продължат, за да се избегне повторното му появяване. Само вашият дерматолог може да ви каже кога можете да спрете лечението.

Ролята на родителите

Според д-р Иванова, дерматолог от Стара Загора ролята на родителите също много важна. Ако появата на акне засяга самочувствието на вашите деца, то те имат нужда от разговор относно темата. Вашият тийнейджър трябва да знае основната информация. Митовете, които сте чували в гимназията за акне, че това е последствие от консумирането на голямо количество шоколадови изделия или лоша хигиена – не са верни. Трябва да успокойте вашият тийнейджър, че има лечение, което може да помогне. Имайте в предвид, че тревожността и депресията са често срещани при хора с акне. Ако виждате във вашият син или дъщеря признаци на социална изолация, промени в настроението, умора или загуба на интерес към дейности и хобита – не ги пренебрегвайте, потърсете помощ при лекар или терапевт.

Ако имате въпроси или нужда от допълнителна информация относно лечението на акнето можете да я намерите на http://dermatolog-ivanova.com/лечение/79/акнето-е-комплексен-кожен-проблем

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*