Какво представлява вакуумът?

Вакуум

Вакуумът е пространство, в което няма нищо – нито дори въздух. На Земята не съществува пълен вакуум, защото е невъзможно въздухът да се отстрани изцяло. Но частичният вакуум е често срещан. Той представлява пространство почти без въздух.

Вакуумът не съществува на Земята в естествен вид. Въздухът заобикаля всичко и се простира на километри над нея. И упражнява натиск върху Земята през цялото време. Нарича се налягане на въздуха. Поради налягането той се стреми да запълни всяко пространство. В открития Космос обаче няма въздух, така че Космосът е един гигантски вакуум. Затова астронавтите трябва да са облечени със скафандри. В тях налягането на въздуха е такова, каквото е и на Земята. Иначе телата им няма да функционират.

Частичен вакуум може да се създаде на Земята чрез отстраняване на всички твърди и течни вещества и след това да се използва въздухът от контейнер или някакво друго затворено пространство. Вакуумът има много приложения. Прахосмукачката почиства праха, като всмуква въздух във вакуума. Медицинският капкомер създава вакуум, за да всмуче течност в тръбичката. Бутилката с вакуум или термосът е с двойни стени. Вакуумът между стените пречи на топлината да излиза или да влиза от външния въздух. Това помага да се запази студена или топла течността вътре. Вакуумът е полезен и в промишлеността. Например хранителните компании използват вакуумни опаковки за храна, за да я предпазят от разваляне. Вакуумните опаковки помагат храната да се запази прясна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*