последни

Кой е Джовани да Верацано

Джовани да ВерацаноДжовани да Верацано е италиански изследовател, който работи за френското правителство. Изследва атлантическото крайбрежие на днешните Съединени американски щати. Той е първият европеец, съзрял залива на Ню Йорк.

Верацано е роден близо до Флоренция, Италия. След навършване на пълнолетие се премества във Франция. После плава из моретата с френски кораби. Осъществява няколко пътешествия до Близкия изток.

През 1524 г. Верацано командва кораб, който пресича Атлантическия океан. Подобно на много други европейски изследователи, той търси нещо, което не съществува – кратък път до Азия. Слиза на сушата на нос Фиър, в днешна Северна Каролина. Отначало се насочва на юг, но бързо се връща на север, защото не желае да се среща с испанците.

Верацано скоро открива залива на Ню Йорк. Плава по тесен воден път, разделящ двете части на Ню Йорк, които днес се наричат Лонг Айланд и Стейтън Айланд. После Верацано проучва сегашния Роуд Айланд и се натъква на коренни американци. Изминава цялото разстояние до Нюфаундланд, преди да се завърне у дома. Всичко, което е видял, обявява за територия на Франция. По-късно французите създават колонии в северната част на земите, за които той претендира.

След това Верацано предприема още две плавания до Северна и Южна Америка. През 1527 г. командва кораби, които стигат до Южна Америка. Оттам се завръща с товар от ценен дървен материал. През 1528 г. Верацано плава до Флорида, Бахамските острови и накрая до островите в Карибско море. Пътуването му завършва, когато е заловен и убит от жители на Карибите.

Мостът „Верацано Нароуз”, който свързва части от залива на Ню Йорк, е наречен в чест на изследователя.

Още от категория Любопитно:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*