Кой е Америго Веспучи

Америго

Америго Веспучи е изследовател от Европа. Северна и Южна Америка са наречени на него, въпреки че не е първият европеец, който ги посещава. Той пресича Атлантическия океан няколко години след първото плаване и откритие на Христофор Колумб.

Веспучи е роден през 1454 г. във Флоренция, Италия. През 1491 г. заминава да живее в Испания. Там работи за компания, която подготвя кораби за плаване. Така се запознава с Колумб и помага за събирането на запаси за второто и третото му плаване.

Към 1499 г. самият Веспучи отплава с испански кораб. Той е навигатор, човекът, който намира пътя. Изследва североизточното крайбрежие на Южна Америка и след това се завръща в Испания.

През 1501 г. Веспучи плава отново, този път с португалски кораб. Проучва югоизточното крайбрежие на Южна Америка.

Когато се връща в Европа, Веспучи пише за своите пътувания. За разлика от Колумб той не смята, че е бил в Азия. Вместо това описва видяното с думите „Новия свят”.

Германски картограф на име Мартин Валдзеемюлер прочита описанията на Веспучи. През 1507 г. Валдзеемюлер чертае карта на света и назовава „Америка” континента Южна Америка. (Малкото име на Веспучи се произнася Америкус.) По-късно картографите използват името „Америка” и за Северна и Централна Америка, макар, че Веспучи никога не е бил там.

След като спира да пътешества, Веспучи работи за испанското правителство. Съдейства за подготвянето на официална карта на новооткритите земи и на маршрутите до тях. Умира през 1512 г. в Испания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*