Полезни съвети за ястията от месо, печени във фурна

Полезни съвети за ястията от месо, печени във фурна

За печене се избира само първокачествено, добре отлежало месо от млади животни, птици, дивеч и от от онези части на тялото, които имат по-нежно месо. Излишните мазнини и тъмно оцветени места се отстраняват.

Подлежащото за печене месо обикновено се натрива със сол и черен пипер, лимонов сок (в някои случаи) и чесън (по желание), оставя се да отлежи минимум 1 час на стайна температура, а след това се намазва с мазнина или може да се увие във филийки от сланина (като изключение правят тлъсти овнешки и свински меса). I-вите 20 минути е необходимо месото да се пече в силно загрята фурна (230-260 градуса), докато по повърхността му се образува коричка, а след това, температурата на фурната се намалява до 180-200 градуса, като тази температура е най-благоприятна за окончателното изпичане на месото.

По-големите парчета месо могат да се изпържат предварително с малко мазнина при температура 160-180 градуса, а след това да се допекат във фурната..

За да стане сочно, по време на печенето е препоръчително месото често да се обръща и също така да се полива – в началото с мазнина, бульон или бяло вино, а накрая с образувалия се в тавата сос.

Месото е вече изпечено, когато вилицата прониква лесно в него и сокът, който изтича, е прозрачен.

След като се изпече месото е препоръчително да бъде оставено на стайна температура, за да може по-лесно да се нареже (горещото месо се реже трудно и губи от добрия си вид и вкус). Месото се реже с остър нож напречно на мускулните влакна на тънки филийки.

Печеното месо се поднася топло или студено като ястие или като пълнеж за сандвичи.

От голямо значение за ястията от печено месо са гарнитурите и сосовете, с които се поднасят. Гарнитурите могат да бъдат различни по цвят и вкус: пържени, варени или задушени картофи, картофено пюре, задушен грах, моркови, карфиол, бяло и червено зеле, задушен грах, моркови, карфиол и др.

Салатите, които се поднасят, могат да бъдат от кисели краставички, разни видове туршии, от пресни зеленчуци, салати с майонеза (ако месото се сервира студено) и т.н.

Снимка: thebigfatnoodle