Ванилия

Ванилия

Ванилия расте под формата на дълги шушулки. Готвачите я използват за ароматизиране на сладолед, торти, бисквити и много други десерти. Ванилията се получава от зърната, които израстват от някои видове орхидеи в топлите части на света. Мадагаскар, Индонезия и Китай произвеждат големи количества ванилия.

Орхидеята е вид цъфтящо растение. Ваниловата орхидея има дълго пълзящо стъбло, което се прикрепва към дънера на дърво или към прът. Цветовете на растението са големи и жълтеникави. Плодовете, които се развиват от тях, са дълги шушулки със семена във вътрешността. Наричат се ванилови зърна. Шушулките може да израснат до 20 см дължина. Необходими са близо девет месеца, за да узреят за бране.

Ваниловата орхидея няма да образува зърна, ако цветовете й не са опрашени или оплодени. Обикновено хората опрашват ваниловите орхидеи ръчно.  Служат си с дървена пръчка, за да пренасят цветен прашец от мъжките части на цветята до женските.

ваниловите зърна нямат вкус и мирис, докато не се обработят. зърната се сушат и се съхраняват, докато не се стигне до химическа промяна, наречена ферментация. При нея се създават кристали от химическото съединение ванилин. Именно то придава на ванилията вкуса и миризмата.

Обработените зърна се стриват и смесват с алкохол, за да се извлекат ванилинът и другите химически вещества. Получената течност е ванилова есенция. Тя се използва за ароматизиране.

Ацтеките от Мексико ароматизирали шоколадовите си напитки с ванилия стотици години преди испанците да пристигнат в земите им през XVI век. Испанците научават за ванилията от ацтеките и по-късно я показват на други европейци. Ванилията скоро намира приложение при ароматизиране на бонбони и печени изделия. Ала произвеждането на естествена ванилия е скъпо. По-голямата част от използваната днес ванилия се прави от синтетичен ванилин, който се получава изкуствено във фабрики.

Източник: Shopify