Българската Drone ARENA стана третият организатор на дрон състезания със статут Tier 2 на територията на Европа

Българското сдружение за популяризиране на летящите безпилотни апарати Drone ARENA стана едва третият организатор на дрон състезания от ниво Tier 2 към MultiGP в цяла Европа. Това означава, че Drone ARENA е единствената организация с такъв статут в Централна и Източна Европа, както и една от около 79 в целия свят. MultiGP е най-голямата и най-популярна верига от състезания с летящи дронове в света.

„Признаването ни за единствената в региона и една от двете в Европа Tier 2 организации към MultiGP е поредното доказателство за потенциала на България в този нов и много перспективен сегмент. Радващо е, че у нас вече се сформира общност, организират се регулярни състезания и все повече млади хора проявяват интерес към този нововъзникващ спорт. Получаването на Tier 2 статут е признание както за самата организация, така и за всички участници в събитията ни“ – сподели Антон Пулийски, от Drone ARENA.

Междувременно стана ясно, че с новия си статут Tier 2 Drone ARENA ще има възможност да организира у нас първите състезания със статут на международна квалификация. На 11 и 12 август в София Тех Парк ще бъде проведено такова събитие, което ще позволи на първите двама класирали се да се състезават в регионалната надпревара в Чикаго, САЩ. Това означава, че България се налага като дестинация за квалификации на пилоти за дрон състезанията от най-популярната верига в света.

„С одобрението за Tier 2 Drone ARENA на практика прескача ниво Tier 3, което ще даде на българските състезатели много повече възможности. Дрон състезанията вече се наложиха като един от спортовете на бъдещето и се радвам, че България е част от този процес.“ – заяви Атанас Атанасов, директор „Състезания“ на Drone ARENA.

На 11 – 12 август в София Тех Парк ще се проведат World Drone Qualifications 2018 – квалификации за регионалните надпревари на MultiGP в Чикаго, САЩ и квалификации за световната купа на FAI в Китай, Шънжън (https://faidroneworld2018.aero/).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*