Кратка история на анцузите

Суичърът започна живота си като футболна фланелка. Маратонките, каквито ги познаваме днес, са еволюция на ранните обувки за баскетбол и тенис. Поло ризата е проектирана от Рене Лакост, за да се носи не на игрището за поло, а на тенис корта. 

Толкова голяма част от гардероба на съвременния човек води началото си от света на спорта… а това се отнася и за така любимите ни анцузи. И не е никаква изненада.

Но как точно се е развила тяхната история?

1968 г.

Името „анцуг“ възниква, защото буквално това е било костюм, предназначен да се носи на пистата. Очевидно, нали? Тогава това е бил стилът на атлети като американските спринтьори Джон Карлос и Томи Смит.

1971 г.

Не след дълго анцугът се превърна в популярната култура, а телевизията осигури трамплина му. Самият Брус Лий носи червен такъв в култовата драма Longstreet, прелюдия към прочутия жълт екип, който той носеше във филма от 1978 г. Game Of Death.

1979 г.

До края на десетилетието бумът на тази дреха беше в разгара си. Вече анцугът не беше нещо, което може само олимпиец небрежно може да съблече секунди преди голямото състезание. Вече дори и спортистите любители имаха причина да притежават такъв.

1988 г.

В средата на 80-те години на миналия век влиятелните модни стилове на господата Jam Master Jay, Дарил Макданиелс и Джоузеф Симънс – известен още като Run-DMC – предизвикаха преинтерпретация на анцузите от спортно облекло до престижно улично облекло, придаващо една наистина респектираща визия.

1995 г.

Точно по това време анцугът е възприет от една по-опасна демографска група: организираната престъпност. Това свободно прилепнало спортно облекло с еластична талия се оказа неустоимо за мафиоти като Джон Анджело „Джуниър“ Готи.

1996 г.

Дивата популярност на хип-хоп визията от 80-те години на миналия век също популяризира анцуга. А това беше избраната дреха и от танцьорите на брейк.

2001 г.

Като сигурен знак, че анцугът се приближава до точката на пародия, той беше избран за облекло за ядосания, свръхзащитен баща на Бен Стилър, Час Тененбаум, и двамата му сина във филма на Уес Андерсън от 2001 г. The Royal Tenenbaums.

2016 г.

Докато световете на спортното облекло и модата се сблъскват, дизайнери като Алесандро Микеле от Gucci преосмислят тази атлетична класика до впечатляващ ефект за модела AW16.

2021 г.

В наши дни анцугът е изключително модерен и се носи дори по световните модни подиуми. Той е това, което всички носим не само у дома, но и на все повече специални места и събития.

Търсите качествен спортен екип – посетете нашия сайт на: sportmag.bg 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*