Състезание за тийнейджъри „В крак с климата“

Толкова много говорим за климата, но как действаме в ежедневието си? Какво всъщност знаем за климатичните промени? Какъв ще бъде светът през 2050 година? Красиво ли е санирането? Колко енергия и отпадъци пилеем у дома и в училище?

Ако сте на възраст между 15 и 19 години и ако искате да отговорите на някой от тези въпроси, съберете си екип или се включете самостоятелно в състезанието „В крак с климата“ на Екологично сдружение „За Земята“ най-късно до 22 март.

Бъдете предвестници на по-доброто бъдеще като изберете едно от пет предизвикателства и споделете своите идеи и практически примери за това как чрез личните си действия да живеем по-етично и устойчиво, намалявайки своя екологичен, ресурсен и климатичен отпечатък.

Според сложността, темата и изпълнението на вашите работи ще можете да спечелите една от над 200 броя разнообразни и природосъобразни награди. Бонус точки получавате, ако включите информация и конкретни примери относно въздействията върху жените в следствие на климатичните промени.

Цел

Целта на състезанието „В крак с климата“ е да предизвика тийнейджъри да предложат и да приложат в своето ежедневие природощадящи и социално отговорни действия за приспособяване към климатичните промени.

Теми

 • Спестяване на енергия, енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници
 • Намаляване и избягване на отпадъците
 • Въздействията на климатичните промени върху жените
 • Вдъхновяващи призиви за лични или колективни действия за приспособяване към климатичните промени.

Участници

Тийнейджъри на навършени 15 до 19 години.

Краен срок

22 март 2022 г.

Наградените участници ще бъдат обявени през април.

Включете се сега

Изберете си едно от петте предизвикателства.

Ако сте под 18 години, трябва да представите и подписана декларация на родител.

Вижте Общите условия за участие в състезанието тук.

Награден фонд

Отличените участници ще спечелят над 200 природосъобразни награди: туристически соларни зарядни устройства, блутут слушалки със слънчево зареждане, ваучери за био козметика, лични термочаши, бутилки, платнени торби, натурални сапуни, канчета и, разбира се, голямата награда – мобилна соларна станция за зареждане на телефони, както и множество поощрителни награди.

Критерии за оценяване

Жури от специалисти по енергия, отпадъци, комуникации и визуални изкуства ще класира най-добрите работи за всяко предизвикателство в категориите групова и индивидуална задача.

 • Авторство

Снимките, видеата, текстовете и визуалните проекти трябва да са изцяло ваши авторски. Работи, които са плагиатствани или копирани от интернет пространството, ще отпаднат от състезанието!

 • Идейност и смисленост

Впрегнете способностите си, за да предложите най-обещаващото и оригинално решение на избраното от вас предизвикателство.

 • Въздействие

Каква полза от добрите ви хрумвания, ако никой не узнае за тях? За крайното класиране ще бъдат подбрани най-убедителните призиви за действие и най-грабващите снимки и видео материали.

 • Бонус точки

Бонус точки получавате, ако включите информация и конкретни примери относно въздействията върху жените в следствие на климатичните промени.

Изберете вашето предизвикателство за състезанието „В крак с климата“!

Разбираема наука

Създайте видео по научнопопулярна статия от платформата Климатека или от Атласа на пластмасата. Изберете статия от списъка по-долу и предайте най-важното от нея по разбираем и интересен за вашите връстници начин в кратко видео.

Формат: Видео от 30 до 60 секунди с финални надписи с имената на всички от екипа, въвлечени във видеото. Към видео материала приложете текст, в който да има: заглавие на видеото, кратко описание (до 250 думи), екип.

Индивидуална или групова задача

Бонус точки получавате, ако включите информация и конкретни примери относно въздействията върху жените в следствие на климатичните промени.

Футурист

Изберете си изразно средство (образи, думи или друго) и опишете как си представяте света през 2050 г. в зависимост от научните данни за климатичните промени и нашето действие или бездействие за приспособяване към тях.

Формат (по избор):

 • Видео от 30 до 60 секунди с финални надписи с имената на всички от екипа. Към видео материала приложете текст, в който да има: заглавие на видеото, кратко описание (до 100 думи), екип.
 • Рисунка – моля, сканирайте или снимайте оригинала с високо качество. Рисунката трябва да има заглавие и кратък придружаващ текст до 50 думи, имена на автор/и;
 • Снимка – трябва да има заглавие и кратък придружаващ текст до 50 думи, имена на автор/и;
 • Колаж – трябва да има заглавие и кратък придружаващ текст до 50 думи, имена на автор/и;
 • Есе до 500 думи – трябва да има заглавие и имена на автор/и
 • Стихотворение – трябва да има заглавие и имена на автор/и
 • Танц – заснет във видео с продължителност от 30 до 60 секунди, в което има финални надписи с имената на всички от екипа. Към видео материала с танца приложете текст, в който да има: заглавие, кратко описание (до 50 думи), екип.
 • Друго – изненадайте ни!

Индивидуална или групова задача

Бонус точки получавате, ако включите информация и конкретни примери относно въздействията върху жените в следствие на климатичните промени.

Санирането у нас

Открийте, снимайте и изпратете примерите за санирани блокове или къщи във вашето населено място, които са най-впечатляващи, абсурдни, красиви, неестетични или по друг начин любопитни.

Формат: снимка или колаж от снимки. Трябва да има заглавие, населено място и автор и кратък придружаващ текст до 50 думи.

Да пестим енергия в училище и у дома

Енергията поскъпва все повече и е време да предприемем енергоспестяващи мерки. Направете практически опит за спестяване на енергия в продължение на 5 учебни / работни дни и го документирайте като еко-акция с призив за действие.

Формат

 • Видео от 30 до 60 секунди с финални надписи с имената на всички от екипа. Към видео материала приложете текст, в който да има: заглавие на видеото и описание до 250 думи, екип; или
 • Фото разказ, придружен от описателен текс до 250 думи, а всяка снимка трябва да има заглавие и автор.

Това предизвикателство може да се изпълни като групова задача в училище или като индивидуална задача у дома.

Насоки

 1. Направете ревизия на енергийните пропуски – т.нар. „енергиен одит“.  Може да използвате този списък за енергиен одит у дома или този списък за енергиен одит в училище.
 1. Набележете прости мерки за спестяване на енергия, изпълними за 5 дни. Може да използвате тази книга като помощно средство за идеи – Книга за учителя: „Енергия и околна среда“ – учебно пособие за средношколци, Задача 3. Измерване на енергията вкъщи, стр. 11 + стр. 105-106.
 1. Започнете да прилагате набелязаните от вас мерки в продължение на 5 учебни дни (от понеделник до петък).
 2. Документирайте всички важни стъпки от опита чрез снимки и / или видео.
 3. Опишете в текст до 250 думи какви мерки сте приложили и какъв измерим ефект са имали те, какви трудности сте срещнали и какви бъдещи по-амбициозни мерки за спестяване на енергия предлагате за вашия дом или вашето училище.
 4. Във фото разказа и видеото трябва да присъства призив за прилагане на предложените от вас мерки за спестяване на енергия или преминаване към енергия от слънце, вятър и други възобновяеми енергийни източници.

Отпадъци? Не, благодаря!

Колкото по-малко отпадъци изхвърляме, толкова по-скоро ще затворим кръговрата на материалите, а сметищата и изгарянето на отпадъци ще останат в миналото.

А знаете ли, че скоро ще започнем да плащаме за отпадъците, които изхвърляме, както плащаме за използваната вода или ток – според количеството? Подгответе се отсега като направите практически опит за намаляване на отпадъците в училище или у дома.

Формат:

 • Видео от 30 до 60 секунди с финални надписи с имената на всички от екипа. Към видео материала приложете текст, в който да има: заглавие на видеото, кратко описание (до 250 думи), екип;
 • Фото разказ, придружен от текст до 250 думи; всяка снимка трябва да има заглавие и автор.

Това предизвикателство може да се изпълни като групова задача в училище или самостоятелно вкъщи.

Групово предизвикателство „Училище без боклук”

Организирайте практическа акция за намаляване на отпадъците в училище и я документирайте с видео или фото разказ.

Във видеото или фото разказа включете вдъхновяващ призив за действие с вашите три предложения за избягване на пластмасата за еднократна употреба.

Разгледайте този наръчник за примери, особено „Училище без пластмаса“ и „Ненужното за един е съкровище за друг“ на стр. 3, но имате свобода да изпълните всякакви идеи, които биха намалили количеството изхвърляни отпадъци във вашето училище.

Индивидуално предизвикателство

 1. Съберете и снимайте всички еднократни пластмасови предмети за бърза употреба, които сте използвали в продължение на един обичаен ваш делничен ден, от събуждането до заспиването. Например бутилирана вода, маска, тест за ковид, чашка за чай, бъркалка, опаковка от чипс, пластмасова торбичка, самобръсначка и много други. Изчислете колко броя еднократни пластмасови изделия използвате за една година, като умножите количеството от един ваш обичаен ден по 365 дни. Запишете резултата в заглавието на снимката.
 2. Помислете кои три от тях можете най-лесно да заместите или да спрете да използвате. Потърсете #zerowaste #нулевиотпадъци за вдъхновение.
 3. Съберете и снимайте еднократните пластмаси, които използвате в рамките един дел ден, в който съзнателно внимавате да не изхвърляте отпадъци.
 4. Изчислете колко броя еднократни пластмаси бихте използвали за една година, ако всеки ваш ден бе като този, в който се стараете да не „произвеждате“ боклук, като умножите количеството от деня на опита по 365 дни. Запишете резултата в заглавието на снимката.
 5. Създайте видео или фото-разказ с вдъхновяващ призив за действие с вашите три предложения за избягване на пластмасата за еднократна употреба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*