Паркур пърформънс по сградите на площад “Славейков” ще представи френският артист и катерач Антоан льо Менестрел на 30 март

Създателя на жанра “вертикална хореография” гледаме в спектакъла LÁmant (“Влюбеният”) на открито в сърцето на София

 

Френската легенда в света на скалното катерене Антоан льо Менестрел ще се превърне в център на  атрактивен пърформънс в сърцето на София на 30 март от 17 ч. Ще го видим в действие в периметъра на площад “Славейков”, където той ще изкатери в паркур стил фасадите на знакови за столицата сгради. Спектакълът LÁmant ще ни дари с една нова перспектива към катеренето – ще ни изненада приятно, че то може да бъде не просто спорт, а изящно изкуство – нещо, което Менестрел находчиво нарича “вертикална хореография”. Французинът не признава жанрови определения, а границите на танца, поезията и техниката в катеренето се размиват в една впечатляваща в динамиката си сценичност – вертикален магически балет, празник за сетивата и провокация към нашето въображение.

Маршрутът на Менестрел ще премине през фасадите на бившето кино “Култура”, Френския културен институт и Градската библиотека. По време на спектакъла паркирането и движението на автомобили на алеята пред входа на Министерството на културата и Библиотеката ще бъде забранено.

След края на демонстрацията  Менестрел се включва във втория ден от програмата на фестивала ‘Дни на предизвикателствата”(29-31 март, кино Люмиер) – годишен форум за спортове на открито, планинарство, приключения и активен начин на живот. Французинът е специален гост на събитието по покана на организаторите на форума от “Планини и хора – асоциация на планинските водачи, магазини “Стената” и Френския културен институт.

Менестрел  ще представи на сцената на събитието своя премиерен за България филм L’ESCALADE LIBEREE, посветен на неговата любима скала Buoux в Южна Франция, където са създадени и преминати едни от най-трудните катерачни турове на 90-те години. Това е една открита изповед за неговия катерачен път, преосмислен от него като “освободен” от ограниченията на нормите в катеренето, проповядвани от самия него като по-млад. “Научете се да обичате пътя, а не целта. Грижете се за тялото си и споделяйте изкачването.”, съветва той в лентата.

Роденият през 1962 г. в Париж Менестрел е сред тези, които правят възможен „бума” на катеренето в Европа в началото на 80-те. През годините е международен съдия по катерене и откривател на маршрути, но търсенията му се простират далеч отвъд – в изследване на вертикалните измерения той се превръща във вдъхновяващ артист и философ, истинско явление на нашето време.

Освен Антоан льо Менестрел като специален гост на “Дни на предизвикателствата”  ще пристигне и френско-американският филмов продуцент Люк Харди, създател на филма The Pursuit of Endurance” – продукция, която също ще гледаме за първи път на голям екран у нас в рамките на “Дните”. Това е особено интересен от днешна гледна точка документален проект по следите на безследно потъналия под ледовете на Антарктида кораб Endurance. С него полярният изследовател Ърнест Шекълтън извършва своята епична полярна експедиция в тъмните години на Първата световна война. Само преди броени дни официално бе обявено, че митичният кораб е открит почти непокътнат цели 107 години по-късно!

Още премиери от света на  приключенско кино, презентации, интерактивни работилници и разнообразни дискусии могат да се видят в трите дни на фестивала ‘Дни на предизвикателствата”. Пълната програма може да се види тук: www.predizvikatelstva.com/програма

Билети за събитието:
www.predizvikatelstva.com/билети

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*