Третият международен документален Родопи филм фест ще се проведе от 6 до 9 юли в Смолян

Третото издание на международен документален Родопи филм фест (RIFE) ще очаква своите зрители от 6 – 9 юли 2023 на територията на чудесния град Смолян. В програмата ще гледаме над 50 заглавия от България и света, входът е свободен!

Откриването на фестивала ще се проведе на 6 юли 2023 година в амфитеатъра пред библиотеката, където ще бъде представен филмът „Любов, дойчмарки и смърт“ на германския режисьор Джем Кая. Филмът разказва за независимата музика на емигранти от Турция, техните деца и внуци в Германия. Създаден е във вълнуващ стил на документално есе и отличен с Наградата на публиката на Berlinale Panorama през 2022 година.

Тази година фестивалът ще протече под мотото „На лов за боклук!“ – важна тема, която не бива да продължаваме да замитаме и пренебрегваме. Изданието ще предложи по–задълбочено разбиране по темата за проблема с боклука, чрез заглавия в програмата си, съдържащи факти, които липсват в новинарските репортажи или социалните медии.

Между 6 и 9 юли през големия екран ще преминат разнообразни истории от цял свят, а основен фокус ще бъде зелената инициатива на фестивала, която освен филмови заглавия по темата, предлага и активности за почистване на отпадъци в района на новия център на Община Смолян. Приканваме гостите на фестивала да се включат в реализирането на инициативата, по която работим заедно с екипа на Общината.

„Течения към Севера“ на Стефен Кронес е заглавие на един от конкурсните филми, което не бива да пропускате, защото отпадъците са много сериозен проблем, пред който човечеството ни е изправено. Филмът проследява пластмасови бутилки хвърлени в река Елба край Дрезден и стигащи до норвежките фиорди.

„На лов за боклук“ на режисьорa Филип Фенвик e заглавие от конкурсната късометражна програма, което се превърна в мото на предстоящото издание на третия международен документален Родопи филм фест.

Изданието ще представи три конкурсни програми, в които ще видим късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми с актуални теми от всички точки на света.

Документалните разкази ще представят на зрителите истории, уловени от цялата широта на нашата планета – истински факти за правата на жените, мъжете, животните и природата. Ще преминем през вечните теми за любовта и ще стигнем до войната, обичаите, бракониерството, законите, професиите и изкуството.

Във фокуса на фестивала ще бъдат страните Германия, Гърция и Турция, като ще бъдат представени и най-добрите премиерни документални филми между които можем да очакваме „Моето име е щастие“ на Айше Топрак и Ник Рийд, „Кралицата на порното“ на Валери Контакос, “Самотни дъбове” на Фабиана Фрагале, Килиян Кюхендал и Йенс Мюлхоф.

Конкурсните програми съдържат заглавия от Международен пълнометражен документален конкурс (над 60′), сред които попада „Как да спасиш мъртъв приятел“ на режисьорката Маруся Сирочковская, чиито филм спечели множество международни награди през 2022, както и номинация за най-добър филм от Европейската Филмова Академия. „Невинност“ на Гай Давиди е един от важните филми на годината, разказващ за теми като самоубийството и милитаризацията. Режисьорът е бил в номинация за Оскар за най-добър документален филм с творбата си „Пет Счупени камери“.

Международен документален среднометражен конкурс (до 60′) ще покаже девет заглавия, сред които обръщаме специално вниание на „Дъщерята на художника“, на режисьорите Маргарита Линтън и Янив Линтън. Филмът рисува объркващ, изненадващ портрет на връзка, която може да съществува само в киното. В програмата ще гледаме и „Без“ от Лука Папич, доку-фикция с награда за най-добър филм за 2022 от Visions du reel – една завладяваща история за художник, който губи кучето си в Белград. Друг акцент в програмата е „Черните мамби” на Лена Карбе, който ни разказва историята на първите жени рейнджърки в Южна Африка, които се справят с колониалното си минало.

В Международен документален късометражен конкурс (до 30′), очаквайте над 30 заглавия, сред които много любопитен е „Сирийският космонавт“ на Чарлз Емир Ричардс. Филмът ни въвежда в света на първия сирийски космонавт, принуден да емигрира от родината си. Ще представим и „Мил поздрав от антропоцена” на Лукас Акерман, чиято премиера бе в Лукарно. Филмът е поетичен разказ на четирима швейцарци, сбогуващи се с природата в страната си – такава каквато я познават. „Хаотично спасени незначителни истории“ на режисьорката Анна Вазов е едно от гръцките заглавия в програмата. Тя умело пресъздава разрухата, причинена от наводнение в дома ѝ.

Българското представяне ще включи заглавията „Нямаш място в нашия град” на Николай Стефанов – филм спечелил множество международни и национални награди. Още един от важните документални филми за тази година е „Една провинциална болница” на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева, а историята ще ни отведе в едно Ковид отделение в страната ни по време на пандемията.

Филмите ще бъдат оценявани от международно жури, съставено от документалисти и кинематографисти, а голяма част от заглавията ще бъдат представени лично от техните автори.

На третото издание на фестивала ще гледаме филми на две прекрасни локации – в кино Арена Смолян и под откритото небе на амфитеатъра пред Регионална библиотека “Николай Вранчев“. Фестивалът предлага не само кино, но и повод за разходка до една живописна локация по времето на летния сезон. Организаторите ви съветват да запазите предварително места за нощувки в град Смолян, тъй като те бързо се изчерпват.

Международният документален Родопи филм фест се организира от Бул Док ЕООД, съорганизатор Гьоте-институт България, с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ и Министерство на културата. Oфициален партньор на събитието е Община Смолян, и партньор Регионална библиотека “Николай Вранчев“ – гр. Смолян.

Очаквайте скоро детайли за българските и международни филмови премиери, гостите и пълната програма на RIFE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*