Половината работни места в света ще изчезнат

Работа

Според прогнози на учени и изследователи от западните държави, до 20 години безработицата ще нарастне значително. Причината е, че според прогнозите, над половината работни места ще изчезнат, а на тяхно място ще се използват роботи.

Учените твърдят още, че тенденцията ще засегне производството и обслужването – първоначално, след което автоматизацията ще отнеме работата на хора, заети в сферата на услугите – като счетоводители, служители в call-центрове, както и агенти по недвижимо имущество.

Прогнозира се също, че най-устойчиви ще бъдат професиите, свързани със творчество, както и тези, изискващи висока професионална квалификация.

Дейностите, които са свързани предимно с ръчен труд, обаче, ще попаднат в т.н. “зона на риска”, при което е възможно напълно автоматизиране.

Причини за тревога относно увеличаването на безработицата предизвика и доклада, представен още в началото на световния икономически форум във Швейцария. Според въпросният доклад, компаниите на най-богатите хора на планетата още отсега разработват свои роботи, които да спестят работна сила и да увеличат капитала на дадените компании.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*