последни

Кой е Мартин Ван Бурен

Мартин Ван Бурен

Мартин ван Бурен е осмият президент на Съединените американски щати. Съдейства за основаването на Демократическата партия.

Ранни години
Мартин ван Бурен е роден на 5 декември 1782 година в Киндерхук, Ню Йорк. Син е на Ейбрахам ван Бурен и Мария Хьос ван Ален. И двамата му родители имат холандски корени.

След като учи при селския адвокат, Ван Бурен започва адвокатска практика през 1803 г. През 1807 г. се оженва за Хана Хьос. Двамата имат четирима синове. Съпругата му умира през 1819 г. Той никога не се оженва повторно.

Политическа кариера
Ван Бурен има успех като адвокат, но политиката го интересува най-много. От 1812 до 1820 е на служба в Сената на Ню Йорк. Заема и поста на главен щатски адвокат. През 1821 г. влиза в Сената на САЩ.

Той членува в Демократическо-републиканската партия, основана от президента Томас Джеферсън. В средата на 20-те години на XIX век тя се разцепва. Ван Бурен и последователите на Андрю Джаксън създават нова политическа партия – Демократическата.

През 1828 г. Ван Бурен побеждава в изборите за губернатор на Ню Йорк. След три месеца се оттегля, за да приеме длъжността на държавен секретар при президента Джаксън.

След преизбирането на Джаксън през 1832 г. Ван Бурен става вицепрезидент. През 1836 г. демократите предлагат да се кандидатира за президент. Ван Бурен побеждава противниците си в Либералната партия.

Президентски мандат
Скоро след заемането на поста от Ван Бурен страната е засегната от финансова криза. Много банки и компании фалират. Президентът не предлага помощ. Той поисква от Конгреса да създаде министерство на финансите, за да защити парите на правителството.

Ван Бурен до голяма степен губи популярността си заради продължителната и скъпа война със семинолите във Флорида. Сблъсква се и с широко разпространеното недоволство от проваления опит да присъедини Република Тексас. Все пак през 1839 г. успешно прекратява спора между Мейн и Ню Брънсуик, Канада, за североизточната граница на щата.

Късни години
Уилям Хенри Харисън побеждава Ван Бурен в президентските избори през 1840 г. През 1848 г. Ван Бурен се кандидатира за президент като член на Свободната земеделска партия, но получава малко гласове.

Той пътува за Европа, преди да се оттегли в имението си в Киндерхук. Умират там на 24 юли 1862 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*