Gameloft: Мобилните видеоигри движат гейм индустрията

Една пета от приходите от IT дейност генерирани в София са от разработчици на игри, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на първия ден от Sofia Game Jam, подкрепен от Gameloft

Мобилните видеоигри движат гейминг индустрията към нови върхове. Приходите от заглавия за смартфони и таблети вече съставляват 51% от всички постъпления в сектора. Това обяви Жеко Стефанов – водещ гейм продуцент в Gameloft Bulgaria, по време на откриването на Sofia Game Jam Week в понеделник вечерта. През следващите няколко дни ще се проведат лекции от утвърдени имена в индустрията за видеоигри и състезание, в което независими разработчици ще създадат собствена игра в рамките на 48 часа. Gameloft Bulgaria е сред основните партньори на Sofia Game Jam, заедно с Френския културен институт, Гьоте институт, Полския културен институт и др.

На откриването кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че гейм разработчиците са ключов елемент в IT сектора, който формира 5.7% от брутния вътрешен продукт на столицата.

„Около 40 хил. души са заети в IT сектора в София, към който спада и разработването на видеоигри, като за икономиката на града този сегмент е много важен“, обяви Фандъкова, по време на откриването на Sofia Game Jam. „Той е отговорен за 5.7% от БВП на столицата, от които над 20% се падат в сферата на гейм разработването“, допълни тя.

Състоянието на индустрията

По време на първата лекция, Жеко Стефанов от Gameloft Bulgaria даде малко повече подробности за състоянието и потенциала за развитие на гейм индустрията в глобален мащаб. Тя вече достига 137 млрд. долара за 2018 г., като 51% от тях са от заглавия за смартфони и таблети. Мобилните игри ще продължат растежа, като прогнозите са в рамките на три години само те да достигнат доходи от 130 млрд. долара. Жеко Стефанов посочи, че вече най-големите десет гейм заглавия за миналата година, са допринесли с 20% повече доходи от десетте най-касови филма за 2018 г. Развитието на индустрията е бурно, с непрекъснат растеж, който все повече е движен от мобилните игри и по-лесния достъп до голяма аудитория.

„С платформи като Steam и онлайн магазини, като AppStore и Google Play вече имаме достъп до публика, която доскоро не е вярвала, че ще може да се забавлява с гейминг заглавия“, коментира Жеко Стефанов.

Той очерта някои от основните иновации, които трансформираха пазара през последните 15 години. Първата е пускането на платформата за купуване и инсталиране на игри Steam на Valve. Бумът на социалните мрежи след основаването на Facebook и последвалото кратко, но важно развитие на т.нар. кежуъл заглавия. Последните са неангажиращи игри, които са подходящи буквално за всеки. Следват дебютът на първия iPhone, който прокарва пътя и популяризира съвременните смартфони и League of Legends. Втората, показва как една игра може да бъде безплатна и да генерира приходи от микротранзакции, без да дават неравностойни предимства на геймърите. Последната е Fortnite – която разми границите между РС, конзоли и смартфони, след като е налична на почти всички формати устройства.

Тайната рецепта за успешна игра

Как обаче се създава наистина успешна видеоигра? Основното правило е, че гейм разработката е изкуство. Но освен големия ентусиазъм и любов към гейминга, трябва доста добро проучване на пазара. Около тази теза се обединиха Жеко Стефанов и Васил Георгиев, водещ директор по привличане на клиенти (Lead User Acquisition) в Gameloft Bulgaria.

„Преди да започнете истинската разработка на игра, след идеята, която сте формирали, трябва да проучите пазара“, коментира Васил Георгиев. „Не казвам да забравите иновациите и фантазиите си – напротив, точно те движат индустрията напред“.

Той допълни, че дори идеите да са страхотни, без правилния поглед на това, какво желаят потребителите, шансът за неуспех е доста голям. Затова тайната рецепта за създаването на успешна игра е, когато разработчиците имат готини идеи и аудитория, която да може да се забавлява от крайния продукт. Именно тук проучването на пазара и какво ще бъде актуално в рамките на периода на разработване е ключов елемент за всеки дивелопър, както малък, така и голям.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*