Най-добрите игри на 2018 година

2018-та беше една от най-силните години в историята на гейминга от много, много време насам. Появиха се заглавия, които буквално пренаписаха правилата за направата на качествени игри като Red Dead Redemption 2, God of War и Marvel’s Spider-Man, демонстриращи визуални чудеса, каквито надали някой беше вярвал, че може да види в рамките на настоящата игрална генерация и съчетаващи перфектната техническа реализация с великолепен геймплей.

 

Предвид факта, че такова количествено струпване на върхови оценки от страна на световната критика и геймърите, гравитиращи около заветната оценка 10/10 не се беше случвало отдавна, от единствената специализирана верига за компютърни и видеоигри в България Pulsar Games решиха да се консултират със сайта за осредняване на оценките от медиите Metacritic и да представят десетте най-добри игри на отминалата година. Всички заглавия могат да бъдат открити на щандовете в магазините на веригата, както и за онлайн поръчки през www.pulsar.bg. Ето ги и тях:

 

1 – Red Dead Redemption 2 (PS4, Xbox One)

Защо е толкова високо оценена? 

Създателите на най-успешния развлекателен продукт в историята до момента – Grand Theft Auto V – за пореден път вдигат летвата толкова високо, че на конкурентите им ще трябват години, за да я надскочат, ако изобщо успеят. Масивен и изумително детайлен отворен свят, пълен с неща за правене, драматична история, която спокойно може да се конкурира с оскаровите претенденти на церемонията на Академията, визия и звуково оформление от ново поколение, мащабен мултиплейър режим, който ще се играе с години. Без никакво съмнение Red Dead Redemption 2 е задължителна игра за всеки геймър и добър повод за не-геймърите да се замислят сериозно дали не е дошъл моментът да открият новото си хоби.

 

2 – God of War (PS4)

Защо е толкова високо оценена? 

Една от иконите в игралния каталог на Sony се завръща по доста неочакван начин. Бруталният екшън, превърнал се в запазена марка на поредицата, отново е тук, но е пренесен от Древна Гърция сред снеговете на Нордическите митове, а в центъра на събитията виждаме един опитващ се да загърби агресията, помъдрял и поел отговорността на бащините си задължения протагонист. Плюс визия, изстискваща до край пределите на PlayStation 4.

 

3 – Super Smash Bros. Ultimate (Nintendo Switch)

Защо е толкова високо оценена? 

Най-успешният боен франчайз на Nintendo се сдоби със своята дългоочаквана версия за Switch. Нови за поредицата бойци като Инклингите от Splatoon и Ридли от Metroid, правят своя дебют в поредицата, рамо до рамо с практически всеки персонаж, появявал се в Super Smash Bros. игра до момента. По-бързите битки, новите предмети и новите атаки гарантират, че тази игра наистина отговаря на заглавието си и предлага на феновете ултимативното бойно преживяване.

 

4 – Forza Horizon 4 (Xbox One)

Защо е толкова високо оценена? 

Най-успешната игра за Xbox One към днешна дата, предлага невиждано до момента рейсинг преживяване с отворен свят, пълен с реални играчи от цялата планета, динамично променящи се сезони и забележителния набор от 450 налични за игра автомобила от над 100 лицензирани производителя. За всички любители на високите скорости и автокултурата – това е играта, която може да удовлетвори всичките им желания.

 

5 – Divinity: Original Sin II – Definitive Edition

Защо е толкова високо оценена? 

Формулата на ролевите класики от ранга на Baldur’s Gate и Planescape Torment, дефинирали популярния жанр за поколения играчи, е пренесена в съвременна опаковка. Original Sin II на практика е игра без аналог, съчетаваща комплексна история и плетеници от избори, стотици часове геймплей и най-вече – невиждана в съвременна игра свобода на действие, при която единствените граници при подхода и справянето с дадени ситуации са маркирани от въображението на играчите. Като бонус идва и кооперативен режим за четирима, което е абсолютен прецедент за сериозна ролева игра, в която акцентът не е върху екшъна.

 

6 – Shadow of the Colossus (PS4)

Защо е толкова високо оценена? 

Абсолютната класика за PlayStation 2 от 2004 година е преработена изцяло в един римейк, който не просто полира визията, а директно изгражда всичко от нулата, запазвайки непокътнати магнетичния геймплей и емоционалната история, която и до ден днешен си остава еталона в жанра с меланхоличния си тон и неочаквания си, драматичен завършек. Това е един римейк за всеки геймър – старите фенове ще останат изумени от модернизираната визия, съизмерима с най-красивите игри на генерацията, а за тези, които не са имали честта да се докоснат до Shadow of the Colossus преди 15 години, ще добавят в колекциите си една от най-добрите и нестандартни игри в историята на гейминга.

 

7 – Monster Hunter: World

Защо е толкова високо оценена?

Monster Hunter е поредица с дългогодишна история, която обаче до момента така и не успяваше да придобие сериозна популярност извън Япония заради твърде характерния си геймплей. От Capcom промениха това със замах, като предложиха далеч по-голяма достъпност за масовия играч, като същевременно запазиха фундаментите на класическата Monster Hunter комплексност. Резултатът е най-успешната игра на CAPCOM изобщо, която се радва на сървъри, претъпкани с играчи, готови за кооперативен лов на чудовища. Една от причината за това е огромното количество безплатно допълнително съдържание, което японските разработчици пускат непрекъснато, за да поддържат Monster Hunter: World свеж и жив.

 

8 – Marvel’s Spider-Man

Защо е толкова високо оценена? 

След години къртовски труд, създателите на Ratchet & Clank серията извадиха на пазара най-качествената и класна комиксова игра на настоящата генерация. Представяйки ни Човека паяк в неочаквана светлина – не като неуверено хлапе, както сме свикнали да го виждаме, а като утвърден супергерой, който се бори с престъпността вече от близо десетилетие и е овладял напълно свръх силите си – те заложиха на един богат, жив свят, страхотна бойна система, стотици намигвания към запалените комиксови фенове и изненадващо дълбока история. В резултат вече се носят слухове, че по начина, по който „Железният човек“ положи началото на филмовата вселена на Марвъл, Marvel’s Spider-Man поставя основите на игралната им вселена. И че това е едва началото.

 

9 – Diablo III: Eternal Collection (Nintendo Switch)

Защо е толкова високо оценена? 

Класиката Diablo III направи премиерата си за Nintendo Switch в своето най-пълно и претъпкано с бонуси издание в най-успешния порт за годината. Съчетавайки добре познатия геймплей с допълнителните функционалности на конзолата, Eternal Collection бързо се превърна в една от задължителните игри за притежателите на Switch, които да се борят – солово или кооперативно – със злото навсякъде и по всяко време.

 

10 – Assassin’s Creed Odyssey

Защо е толкова високо оценена? 

След като Assassin’s Creed Origins постави своеобразно ново начало за популярната сага, Odyssey успя да надгради хита от 2017-та по практически всеки един параграф – мащаб, бойна система, екипировка, разнообразие на мисиите, продължителност на геймплея, допълнително съдържание, което да се добавя на равни интервали от време към основната игра. Плюс възможността за първи път в заглавие от поредицата играчът не просто да избере спрямо предпочитанията си персонажа, с когото ще играе, но и да оформи света и историята благодарение на личните си избори. Резултатът е най-добрата Assassin’s Creed игра след любимите на феновете Assassin’s Creed II и Assassin’s Creed: Black Flag, съчетала в себе си всичко най-добро от еволюционното развитие на сагата през последните 12 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*