последни

Как да имате най – добрият екип в работата

 

Пет дни в седмицата, 8 – 9 часа на ден, 20 дни в месеца, около 250 работни дни, което се явява на почти 2000 часа. Не, това не е някаква математическа задача, а средно времето, което прекарваме в работна среда. И ако досега не сте се замисляли, това са фактите. Оказва се, че сме по – дълго време в обкръжението на колегите си, отколкото на семейството.

Ето защо добрата работна атмосфера е от изключителна важност както за вас, така и близките ви, защото често проблемите рефлектират върху тях. Това е и причина работодателите да организират поне два – три пъти в годината тиймбилдинг.

Според How to Build Powerfully Successful Work Teams  тиймбилдингът /от англ. team /екип, отбор/ и building /изграждане/, т.е. изграждане на екип, отбор/ е процес, който позволява създаването и развитието на колективни ценности в една организация, институция или фирма. Ценностите могат да бъдат както единство, породено от взаимна зависимост, така и участие. Те се постигат чрез дейности тип игри, често от колективен характер. Благодарение на тях участниците изграждат способността си да работят в екип. Тиймбилдинг е важен фактор за всяка среда, чиято цел е да извади на най-доброто от екипа, за да се осигури развитие, положителна комуникация, ръководни умения и способността за сътрудничество.

Тиймбилдингът е философски метод за работа, в който на работниците се гледа като на членове от независими отбори, вместо като индивидуални работници, пише в BusinessDictionary.com. Тиймбилдингът се отнася до голям набор от дейности, представяни на много бизнеси, училища, спортни отбори, религиозни и неправителствени организации, имащи за цел да подобрят отборното представяне. Той е постиган чрез различни практики, които варират от прости упражнения за сближаване с колектива до сложни целодневни симулации, целящи да развият екипа до краен предел (включително групова оценка и групово-динамични игри), като обикновено е нещо средно между двете.

Като цяло тиймбилдингът е насочен към организационното развитие, но може да бъде приложен също така и към спортни екипи, училищни групи и др. Той обаче не трябва да се бърка с „пресъздаването на отбор“, което се състои от действия, които са строго развлекателни. Тиймбилдингът може да бъде видян и в обикновените дневни операции на дадена организация, като това може да бъде подобрено чрез успешно лидерство. Казано е, че тиймбилдингът има положителните качества да развие същността, позитивната комуникация и способността да ни накара да работим заедно за справянето с дадени проблеми като един отбор.

Но стига с теорията. Идеята на тиймбилдингът е да сплоти един колектив, да ги накара да избягат от ежедневието и да се сблъскат с реални ситуации, различни от тези, които са в ежедневието.

Ето и нашите тиймбилдинг идеи:

Представете си например – екип от IT специалисти, които по цял ден са пред мониторите и пишат кодове. Те се нуждаят от нещо коренно различно от тази среда, нещо, което да ги направи отбор, да ги постави в съвсем различна атмосфера и ситуации. Те се нуждаят от игри на открито, от адреналин, сблъсък, да мислят как да решават казуси в напрегната обстановка, където решение на един е важно за успеха на целия отбор. Представете си в тази ситуация, как бюрото се заменя от поляната, от терена и трябва да се вземе решение в екстремна атмосфера.

И ако сега се чудите за каква точно ситуация говорим, ето отговорът – показахме ви примерна ситуация на игра на пейнтбол.

Именно пейнтбол игрите , без значение дали са на открито или закрито, са идеалният начин за сплотяване на хората.

Например откритият терен е за любителите на природата, които обичат предизвикателствата на гористи или планински местности, търсят свобода, която ни дава природата. С игри на открито може да изследвате местности, да търсите укрития, да прилагате различни стратегии.

Пейнтбол игри на закрит терен са сред декори, които симулират реално съществуващи места по земята, с ефектно осветление и специални съоръжения. Това е отлично средство всеки участник да тества качеството адаптивност у себе си.

Тиймбилдинг идеите са неизчерпаеми. А ако търсите място и екип, който да организира вашия тиймбилдинг, изборът ви трябва да е само един – Пейнтбол клуб Меле. Екипът им ще ви предложи незабравими забавления и избор от предизвикателства и игри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*