Какво трябва да знаем, преди да си закупим нов домейн и какви грешки да избягваме

Все повече фирми и физически лица през последните години си изграждат собствени сайтове. Ако допреди петнадесет години такива имаха предимно големите компании и организации, то днес със собствен сайт могат да се похвалят все повече собственици на малък бизнес, новостартиращи фирми, представители на свободни професии, артисти и ентусиасти. Затова и логично нараства броят на притежателите на сайтове, които имат нужда от обучение за естеството на интернет.

 

„Днес е изключително лесно да си купим домейн с няколко клика на мишката. Затова е важно да сме запознати и с въпроси като „Какво е домейн?“, „Чия собственост е той?“, „Какво е хостинг?“ или „Какви са платформите за лесно изграждане на уеб проекти?“ Ако отделим време да се информираме по тези теми, вероятно ще избегнем много грешки при развитието на нашия сайт в бъдеще.“ – споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ. За да улесни своите клиенти, екипът на компанията публикува набор от съвети, както и най-често срещаните грешки при избора на уеб домейн.

 

Чия собственост е домейнът?

 

Все още се среща масово практиката дадена фирма да не купува домейна за сайта си на свое име, а това да се прави от разработчика, който изгражда нейния сайт. От това произтичат редица усложнения в бъдеще. Затова е от ключово значение мениджърите да разглеждат домейна като дигитален актив на компанията, чиято стойност се доближава до тази на нейното име. И съответно да са сигурни, че той е притежание на фирмата, а не на  лицето, което разработва и поддържа сайта.

 

Домейните се подновяват

 

Отново много от собствениците на уеб проекти не са запознати, че домейните се купуват за определен период от време – например една година, две години или повече. И съответно подлежат на подновяване, когато този период изтече. Пропускането на тази основна характеристика и неподновяването на домейна, води до загубата му. Това дава възможност на друго лице да го регистрира и използва за собствени цели.

 

Как да търсим домейни?

 

На видно място в сайтовете на хостинг компании като СуперХостинг.БГ има поле за търсене на свободни домейн имена. Достатъчно е да въведете името, от което се интересувате, и веднага ще видите с кои разширения (.com, .net, .bg, други) е достъпно то в момента, както и на каква цена може да бъде закупено.

 

Имало ли е сайт на този домейн преди?

 

Когато купуваме нов домейн, това не означава непременно, че първи се сещаме за него. Възможно е преди време някой да го е използвал и след това да се е отказал от него. В интернет има инструменти като web.archive.org, с които можете да проверите не само дали е имало друг сайт на този домейна, който сте си харесали, но и как е изглеждал той. Полезна информация е също дали към този домейн има страници, индексирани в търсачките, както и дали са на лице т.нар. лоши линкове към него, които ще трябва да изчистите.

 

Зает ли е същият домейн с други разширения?

 

Дори и избраният от нас домейн да е свободен с дадено разширение, например .bg, от важно значение е да проверим дали той е зает с най-популярните други разширения. Ако например името е заето с .com, .net, .info, .eu и там вече има установен сайт, има голяма вероятност посетителите да се объркват и да посещават него, вместо нашия.

 

Името нечия запазена марка ли е?

 

Като продължение на предходния въпрос: препоръчително е да проверите дали името, което искате да регистрирате, е нечия запазена марка и дали някой има планове да го развива като такава. Ако е така, вероятно ще имате редица трудности от правно и маркетингово естество в бъдеще. Проучете добре името, което сте си харесали и когато се уверите, че е свободно като идея, запазете го. Най-добре с голям набор от разширения – .com, .net, .bg, .eu и други. По този начин дори някой да направи грешка в изписването, ще сте сигурни, че ще попадне на правилния сайт – Вашият.

 

А заето ли е в социалните мрежи?

 

Възможно е домейнът да е свободен, но сходно име да е заето в най-популярните социални мрежи. Това би създало проблеми, ако към сайта планирате да създадете и страници в социалните платформи. Отново е необходимо да проучите допълнително и да се уверите, че името е свободно за Ваша употреба.

 

Изберете кратко име

 

След като сте взели предвид тези фактори, можете да потърсите домейн, като се стремите той да е колкото се може по-кратък. Хората не обичат да помнят дълги имена на сайтове и ако искате да откриват лесно Вашия сайт, е важно да ги улесните в това.

 

Изберете име, което се изписва лесно

 

По възможност домейнът е препоръчително да не включва букви, които могат да се изпишат по различен начин (например “i” или „y”), защото това би затруднило допълнително Вашите потребители. Необходимо е домейнът да се изписва и да се помни колкото може по-лесно. Не е добра идея също да включвате в него тирета и цифри.

 

Добавете креативност

 

Някои от най-интересните и креативни имена на сайтове използват домейн разширенията, за да създадат игра на думи. Понякога такъв ефект може да се постигне с традиционни домейни като .com и .net, друг път – с национални разширения като .me или .de. Все по-често за целта се използват новите домейни (т.нар. new TLDs) като .online, .space, .guru, .shop и много други.

 

Колко дълго ще е подходящ?

 

Понякога избираме домейн, който съответства на името на фирмата или на определена марка. Друг път можем да изберем такъв, който обхваща цял бранш или тип дейност – например „obuvki“, „koli“, „stroitelstvo“, „remonti“. Най-важното е домейнът да е избран стратегически и да бъде релевантен за бизнес развитието дългосрочно. Това е важна част от подготовката, , защото ако след една или две години решите, че искате името на сайта да е различно, ще Ви е много трудно да го промените.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*