последни

Какво предлага кариерата в гейм разработчик като Gameloft България

Видеоигрите отдавна предлагат широка перспектива за кариерно развитие и не трябва да се разглеждат само и единствено като средство за развлечение. Освен, че са сред най-бързоразвиващите се сегменти в развлекателната индустрия, в тях работа могат да намерят хора с най-разнообразни интереси и умения. В България гейм индустрията намира плодородна почва за създаване на различни успешни продукти, въпреки че остава доста в сянката на другите IT бизнеси.

Предимствата на гейм студиата са, че самите проекти може да са доста по-разчупени, условията за работа – добри, а екипите са разнородни и забавни. Звучи страхотно, но специалностите в университетите, които предлагат подобно развитие се броят на едната ви ръка, при това с допирните такива. Самите компании не винаги са достатъчно видими, заради доста по-агресивните IT фирми, които поради недостига на кадри вкарват много повече ресурси в привличане на служители.

Българската следа в мобилния гейминг

Допитахме се по темата до едно от най-големите чуждестранни гейм разработчици в България – „Геймлофт София“. Столичното звено на френския гигант Gameloft разполага с над 200 души, като притежава капацитета да изгради и поддържа една игра в рамките на целия ѝ жизнен цикъл. То е фокусирано върху разработката на мобилни заглавия, но предвид факта, че технологичната ножица между тях и големите AAA заглавия намалява, това не трябва да ви притеснява.

Сред заглавията, разработвани от българското звено са популярни игри като Zombie Infection 2, 9mm, Order & Chaos Duels, World at Arms, Blitz Brigade, GT Racing 2, Age of Sparta, March of Empires, War Planet Online и други.

Да правиш игри

Създаването на видеоигри изисква големи екипи от хора с най-разнообразни специалности. Гейм дизайнер, гейм програмист, художник, аниматор, маркетингов експерт или дори специалисти по икономика на самата игра. Всичко това можете да намерите в Gameloft България, а компанията предлага добър старт в гейм индустрията.

Френската група е сред лидерите на мобилния гейминг, като българското звено е сред ключовите ѝ студиа. То предоставя широк набор от екипи и специалности, които минават през редица вътрешни обучения, с които да усъвършенстват уменията си в дадена сфера. Дори да си мислите, че можете с рисуване да станете част от разработването на една игра, може да се окаже, че ви бива повече с работата с хора или привличането на повече потребители. Гъвкавостта и вътрешните ротации са нещо обичайно за подобен тип компании.

Екипна работа

Сигурно ви се е набила една думичка от този материал и тя е „екип“. В гейм индустрията съвместната работа между служителите и дори различните отдели е ключова, за да се получи добра и интересна игра. Представете си какво щеше да стане, ако гейм дизайнерите, програмистите и художниците не си говорят? Механики, които технически и визуално не могат да се интегрират в заглавието. Затова в гейм студиата работата в екип е повече от ключова.

Възможността да се сработвате с други хора е по-важна от личните ви умения като програмиране, скициране, обща култура и др. Друга особеност е, че ако искате да се потопите в изкуството за създаване на игри трябва да влезете с менталната нагласа за непрекъснато обучение и трупане на нови знания. Повечето от позициите в гейм индустрията са доста творчески, което ги прави доста атрактивни, но и изискващи непрекъснато „сверяване на часовника“ с последните тенденции.

Не подценявайте сложността на мобилните игри, те могат да предложат доста предизвикателства. Например да бъдете изправени пред задачата как можете да разработите забавна и красива игра, която да е налична за смартфон или таблет, но да има качествата на голямо заглавие. Най-голямата отплата, освен паричната разбира се, е че след това можете да видите как проекта, по който сте работили година или две, след това се играе от милиони потребители по света.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*