Тайните на най-вкусната пилешка супа

 

Супите и чорбите могат да бъдат постни и месни, бистри, със застройка или крем супи. В месните супи, освен зеленчуците присъства най-често пилешкото месо, или така обичаната у нас е т.нар. бабина пилешка супа, приготвена с домашни продукти и с много любов от нашите баби, които винаги ни чакат да ги посетим.

Супата се застройва най-често с кисело мляко и яйце, но застройката може да включва и прясно мляко, сметана, малко препечено брашно, както и за финал може да бъде поръсена с кашкавал, пармезан, сирене, крутони или каквото харесвате. Накратко казано супата е предястие с преобладаваща течна част и може да се приготви от почти всичко според вкуса и фантазията ви. Тя е балсам за стомаха и червата, засища и възстановява баланса на течности в организма и освен това се готви бързо и спестява много време на домакинята. Супите са добра профилактика на колити, гастрити, запек и др. които са свързани основно с употребата на предимно суха храна. Освен това супите, както вече казахме, водят до стимулиране на стомашната секреция и трябва да се употребяват внимателно и умерено от хора страдащи от рефлукс или както казваме на разговорен език „киселини“.

Освен всичко друго пилешката супа се ползва като основна храна при боледуване, защото са леки, съдържат витамини, минерални соли и др. полезни вещества и възстановяват водно-солевия баланс на организма. 

Понякога горещата супа е всичко от което се нуждае човек. Домашната пилешка супа е лесна за приготвяне и много здравословна, особено ако е приготвена от кокошката на двора. Тя е една от любимите супи на малки и големи.

За да стане вкусна пилешката супа най-добре е да използваме фенера на пилето, крилцата и част от пилешките гърди. Задължително накрая се слагат и подправките, които я правят по богата и вкусна. Пилешката супа може да се прави незастроена, а може и застроена с жълтък и кисело мляко.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*