последни

Никита Михалков ще е почетен гост на FEST 50 в Белград

Филмът „Докато мога да вървя“ с участието на Башар Рахал и Стефан Денолюбов открива фестивала

От 25 февруари до 6 март 2022 година сръбската столица Белград ще бъде домакин на 50-ия юбилеен Международен филмов фестивал FEST. Голямата звезда на кинофорума тази година ще e известният руски режисьор Никита Михалков. Специални гости на FEST ще са и режисьора Паоло Дженовезе и американския актьор Кейлъб Ландри Джоунс, който миналата година получи наградата за най-добра мъжка роля на Фестивала в Кан за ролята си във филма на австралийския режисьор Джъстив Курцел „Нитрам“.

FEST ще бъде открит на 25 февруари с премиерата на филма на режисьора Стефан Арсениевич „Докато мога да вървя“. Творбата е съвременен прочит на традиционен средновековен епос, в който африкански мигранти играят ролите на сръбски национални герои. Копродуцент на проекта от българска страна е Борислав Чучков, а в него се разписват и актьорите Башар Рахал и Стефан Денолюбов. „Докато мога да вървя“ си тръгна с пет награди от 55-ия Международен филмов фестивал в Карлови Вари. Филмът „Мрак“ на режисьора Душан Милич ще открие конкурната програма на FEST. Лентата е психологически трилър, чиято история е свързана с последиците от войната в Косово. Копродукцията между Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция спечели Наградата на публиката от филмовия фестивал в Триест.

На FEST в Белград, чийто слоган тази година е „Новият смел свят“, ще бъдат представени общо 88 игрални филма в рамките на 421 филмови прожекции. В основната конкурсна програма ще се състезават 20 филма от Сърбия, Франция, Германия, САЩ, Австралия, Италия, Русия, Румъния, Гърция, Полша, Словения, Северна Македония, Хърватска и Черна гора. Ще бъдат раздадени награди в следните категории: Най-добър филм, Най-добър режисьор, Най-добър сценарий, Най-добра мъжка роля, Най-добра женска роля и Дебют. На форума ще бъдат показани и два късометражни филма, а с нетърпение се очаква и премиерата на първите два епизода от втория сезон на хитовия сръбски сериал „Кланът“, който покори Балканите.

Филмите ще бъдат оценявани от международно жури, чийто председател ще е известния сръбски актьор и продуцент Милош Бикович. В Белград награди за цялостен принос ще получат световно признатия режисьор Емир Кустурица и актьора Мики Манойлович, познат на бълграските зрители от участието си във филма на режисьора Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“. По време на FEST ще се състои и премиерата на допълненото издание на биографията на Емир Костурица, написана от сръбския журналист Горан Гочич.

Закриването на 50-ия юбилеен FEST ще бъде отбелязано с голям концерт на Симфоничния орекстър на сръбската национална телевизия RTS, на който ще бъде изпълнена музика от популярни филмови хитове, композирани от едни от най-великите композитори на нашето време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*