Какво трябва да знае всеки тийнейджър за притежаването на автомобил

За един тийнейджър вземането на шофьорска книжка означава онази независимост, за която са копнели много време, но за много родители това може да означава безкрайни часове тревога. Децата преминават през задължителните теоретичен и практичен изпит, провеждани от съответните отговорни лица и институции, родителите също дават съвети на децата си за безопасно шофиране и как да се държат на пътя, но дали тийнейджърът разбира какво наистина означава да притежаваш автомобил? Какво е да си собственик на имущество изобщо?

Трябва да подготвите детето си по този въпрос, много преди да се стигне до питането „какво да гледаме при покупка на кола“. Детето трябва да е наясно, че първоначалната инвестиция за автомобил е нищо пред разходите, които отсега нататък ще трябва да покрива – като винетка, застраховка, нови гуми, смяна на масло, ремонт, такси за паркинг и т.н.

Колкото по-често използва колата, толкова по-често ще му се налага да я зарежда с гориво. Това също е разход, който доста често бива пренебрегван. А това не трябва да бъде така, предвид текущото поскъпване на всички горива.

Застраховката също е важно перо от бюджета. Тя е важна за всеки шофьор, но е особено ценна за начинаещ зад волана младеж. Той все още не е напълно уверен в действията си и застраховката му дава спокойствие в случай на лек инцидент.

Подскажете на детето си, че то трябва да спестява за непредвидени разходи. Насърчете младия шофьор да спестява определена сума всеки месец. Тези средства ще бъдат насочени към рутинната поддръжка на автомобила, като смяна на масло и леки ремонт. С остаряването на автомобила може да са необходими по-сериозни ремонти. Направете така, че детето ви да знае, че може да разчита на вашата подкрепа за всичко, но е особено важно да съумява да се справя само, след като вече е собственик на някакво имущество.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*