последни

Ревю на „Планините отблизо“ – единственият по рода си наръчник за планинари и планински водачи

Копнеете ли да се качите на един от многото красиви върхове в България и да се насладите на гледката, която се разкрива от там? Или да изследвате някоя от уникалните български пещери? Това със сигурност биха били незабравими преживявания, но крият също и редица рискове.

Към планината трябва да се подхожда с респект и съответните знания за нейните тайни и за опасностите, които крие. А през годините опитните планинари и планинските водачи са се превърнали в пазители на тези знания.

Добрата новина е, че в България има наръчник за планински водачи. Това е книгата „Планините отблизо“ на издателство “Одисея-Ин”, която ще помогне на всеки запален турист да се почувства максимално спокоен и подготвен по време на своите преходи и изкачване на нови върхове. Изданието може да бъде закупено от специализирания онлайн магазин Stenata.com.

В помощ на туриста

Единственият по рода си у нас наръчник за планинари и планински водачи „Планините отблизо“ съдържа всичко необходимо за осъществяването на безопасни туристически преходи. В книгата е събрана разнообразна и полезна информация за оцеляването в планината – от избора на най-подходящата екипировка, през ключови принципи за ориентиране и следване на обозначената маркировка, до такива тънкости като създаването на различни видове възли и т.н.

Рисковете

Читателите на наръчника ще се запознаят с основните опасности в планината, както и начините да преминават през трудни терени. Те ще се научат още как да се придвижват в дълбок сняг, използвайки пикел и котки. Освен това „Планините отблизо“ съдържа най-важното, което трябва да знаем за лавините, както и кои са основните средства за комуникация и подаване на сигнал до Планинската спасителна служба.

Оцеляване

Всеки опитен планинар знае колко са важни за оцеляването в планината правилното хранене и хидратиране, както и правилната настройка на психиката в екстремни и критични ситуации. Ако и вие желаете да се запознаете подробно с тези важни за теми, можете да го направите като прочетете десети и единадесети раздел от наръчника.

Сред полезните съвети, които ще откриете в книгата, са и тези, свързани с бивакуването – кои са най-подходящите места за пренощуване в планината (на открито и в заслон) и как да си направите импровизиран бивак.

Оказване на първа помощ

За собствената си безопасност и тази на близките ни е важно да владеем някои основни техники за оказване на първа помощ в планината. От книгата ще научите как да реагирате при спряла сърдечна дейност, сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт, както и при различни наранявания и увреждания като черепно-мозъчна и гръбначна травма, замръзване, алергии, хранително отравяне, ухапване от змия, ужилвания от насекоми и др.

В помощ на планинския водач

За всеки, който иска да стане планински водач или вече практикува професията, книгата също е много полезна. Тя съдържа подробна информация за организирането и провеждането на планински преходи с група – създаване на програма, подготовка за пътуването, екологична отговорност на водача, екскурзоводско обслужване и др.

От наръчника можете да се запознаете с историята на водачите през различните епохи и съвремието ни, особеностите на професията в Европа, както и какви способности е нужно да притежавате, за да я практикувате.

Сред приложенията на наръчника ще откриете полезни документи като Правна рамка на професията “Планински водач”, Етичен кодекс на планинските водачи в България, Етична харта на пътуващия и др.

Наръчникът на планинския водач и добрия планинар „Планините отблизо“ съдържа общо 296 страници и над 500 снимки, рисунки и схеми. Книгата продължава линията на своите предшественици с нови теми и преработени статии, отразяващи динамичната среда, в която планинският водач е призван да работи.

Автори на най-новото издание са български планински водачи и експерти в различни области с многогодишен опит. Тяхната експертиза прави „Планините отблизо“ подходящо четиво и за студентите в специалности туризъм, лесовъдство и екология.

Вместо заключение

„Планините отблизо“ е подходящо четиво за всеки, който планира да се качи в планината и иска да бъде предварително подготвен за това какво може да го очаква там. Книгата съдържа полезна информация както за опитни планинари, така и за ентусиасти, на които им предстои първа среща и искат да научат повече за планината. Ако сте един от тях, ви препоръчваме да се запознаете със съдържанието ѝ, защото предварителната подготовка е най-добрата грижа за безопасния и запомнящ се преход.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*