последни

Първата кола на всеки тийнейджър – как да изберем правилната?

Първата кола, с която тийнейджърите се сдобиват веднага след успешното и дълго бленувано завършване на шофьорските курсове, често остава в съзнанието им завинаги. Затова трябва да изберем мъдро возилото, което ще пасва най-точно на темперамента и уменията на водача.

Една от добрите практики, която всеки един родител може да възприеме при придобиването на нова кола, е да ангажира професионалисти за задължителен оглед на автомобил преди покупка. Те ще кажат съвсем откровено дали превозното средство отговаря на зададените от вас критерии, а като част от тях препоръчваме да включите следните характеристики. 

Автомобилът да е изправен технически по всички ключови за управлението му параметри

Хората често са склонни да правят компромис с изправността на някои системи при покупка, особено когато са абсолютно поправими и биха довели до намаляване на цената. Но докато повреда в парното може да се пренебрегне, то колата трябва да е изцяло изправна откъм функциониране на всички елементи, които имат пряка обвързаност с гладкото управление на автомобила и безопасността на пътниците.

Автомобилът да е маневрен и близък до спецификациите на превозното средство, на което тийнейджърът се е обучавал

Изключително полезно е да се подбере кола, която е сходна технически на тази, на която е протичало обучението на индивида. Така ще се съкрати времето на адаптацията към автомобила и тийнейджърът ще се чувства по-уверен, когато натиска спирачки, подава газ или върти волан.

Автомобилът да не е много скъп

Класическо правило е да не се инвестира прекалено голяма сума в първата кола на един тийнейджър, защото вероятността да я одраска някъде или да я експлоатира не особено щадящо е прекалено голяма. Затова се насочете към нещо работещо, но евтино.

За автомобила да има сключени допълнителни застраховки освен задължителната гражданска отговорност

Препоръчваме ви да включите превантивно едно стандартно каско към гражданската отговорност, за да разширите обхвата на рисковите събития, които застраховката покрива. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*