Обновените издания на „Светът на Диска“ от Тери Пратчет продължават с поредицата „Смърт“

След като миналия месец „Вещиците“ от „Светът на Диска“ зарадваха почитателите на Тери Пратчет, сега поредицата „Смърт“ се завръща с нови издания. В нея са включени петте романа „Морт“, „Жътварят“, „Музика на душата“, „Дядо Прас“ и „Крадец на време“.

Изданията на изд. „Архонт – О“ идват с ново оформление, но оригиналният формат е запазен, за да могат читателите да допълнят любимата си колекция. Познатите илюстрации на Джош Кирби отново красят кориците на книгите. Запазен е преводът на Владимир Зарков, като грешки от предишните издания са изчистени.

Смърт е един от най-популярните герои на Тери Пратчет и се появява в повечето романи от „Светът на Диска“. В петте заглавия от поредицата „Смърт“ той е главният герой. Използвайки неговия образ, Пратчет засяга въпросите за човешкото съществуване. Животът на смъртните е крайно интересен за Жътваря, който започва да разбира хората все повече с всяко следващо приключение. В „Жътварят“ Пратчет пише: „Никой не умира окончателно, преди да стихнат отгласите му в света. Жив е, докато не спре навитият от ръката му часовник, не узрее налятото в бъчвите вино, докато не бъде ожънато засятото жито. Времето от раждането до смъртта е само ядрото на нечие съществуване“.

Следващите заглавия от „Светът на диска“, които предстои да бъдат преиздадени, са романите от поредицата за магьосниците. Тя включва книгите „Цветът на магията“, „Фантастична светлина“, „Магизточник“, „Интересни времена“, „Последният континент“ и „Невиждани академици“.

 

Тери Пратчет е един от най-успешните съвременни писатели. Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за света на Диска. Книгите му са продадени в над 100 милиона екземпляра по света и са преведени на над 37 езика. Пратчет е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен чуждестранен автор в САЩ. Много от историите му са адаптирани за екран и той самият е носител на множество отличия и награди. През 2001 г. печели медала „Карнеги“ за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“. Пратчет е офицер на Британската империя от 1998 г. и през 2009 г. получава рицарско звание заради приноса си към литературата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*