Евровизия 2023 започва с песен на български и големите фаворити за победата в Ливърпул

Тази вечер ще се проведе първият полуфинал на конкурса Евровизия 2023. Шоуто ще започне от 22:00 часа българско време и ще може да се гледа на живо в официалния канал на конкурса. 15 песни ще се борят за 10 места за финала, а сред тях е песента на Чехия „My Sister’s Crown”, в която има рап част на български, изпълнена от Танита Янкова, която е част от групата “Vesna”.

Еуфорията от конкурса няма да подмине и феновете на Евровизия в България, които ще имат възможност да гледат заедно излъчването на полуфинала тази вечер на живо в София. Това ще се случи по време на първата вечер на Sofia Eurovision Party 2023. Събитието, което ще се проведе в The Steps на ул. Братя Миладинови 12, отваря врати в 21:00 часа и е със свободен вход.

Четири от държавите фаворитки за спечелването на тазгодишното издание също ще се качат на голямата сцена в Ливърпул тази вечер. Това са Швеция, Норвегия, Израел и Финландия, които ще се борят за вота на публиката и мястото си на финала. На сцената тази вечер ще видим и поп звездата Рита Ора, която ще има специално изпълнение в полуфинала.

На сцената на Евровизия триумфално завръщане ще направи Лорийн, която е шведския представител в Ливърпул. След победата си от 2012 година с превърналата се в запазена марка на конкурса „Euphoria”, тя ще се качи на сцената на Евровизия 2023 с най – новия си хит – „Tattoo”, която вече покори, както музикалните класации в Швеция, така и тези в цяла Европа.

Украйна спечели правото да домакинства Евровизия 2023 след победата на рап групата Kalush Orchestra и тяхната песен „Stefania”. Поради продължаващите военни действия на територията на Украйна, организаторите на конкурса от Европейския съюз за радио и телевизия взеха решение да предоставят домакинството на конкурса на Великобритания, завършила на второ място в Торино, благодарение на Сам Райдър и неговия международен хит „Spaceman”. Мотото на тазгодишното издание на конкурса, организирано от Би Би Си и украинската национална телевизия, е „Обединени от музиката“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*