Издателство Просвета представя „Тайните на писането“ от Олга Николова

За радост на всички настоящи и бъдещи писатели новата книга на Олга Николова „Тайните на писането“ („Просвета“, 2023) е вече в онлайн книжарниците. Тя е своеобразен пътеводител към въздействащия начин на писане, а самата авторка я определя като „лабиринт – без начало, среда и край“.

Премиерата на „Тайните на писането“ се проведе в рамките на Пролетния панаир на книгата пред НДК. Въпреки дъждовното време събитието събра десетки приятели, колеги, съмишленици и почитатели на литературата, които задаваха въпроси и се редиха на опашка за снимки и автограф.

Книгата е нестандартно учебно помагало, предназначено не само за учениците, които обичат литературата, но и за онези пораснали читатели, които все още се колебаят дали да останат само читатели, или да преминат от другата страна – тази на писателя.

„Заглавието на книгата е само заблуда – каза авторката – Реално погледнато, аз не разкривам тайни, просто говоря за някои от нещата, които ми се струват ясни. Надеждата ми е книгата да даде кураж на деца, които са били като мен. Мисля, че загубих много години от живота си, опитвайки се да пиша „като еди-кого си“… Просто ми се иска на мен самата преди тридесет години някой да ми беше казал „най-важното в писането е да казваш истината, да не се преструваш“.

Олга Николова е преподавател по творческо писане в Американския университет в Благоевград, докторант по литература в Харвард, САЩ, създател и главен редактор на онлайн списанието „Пеат некогаш“ (https://peatnekoga.com/) и автор на сборници с есета.

Най-доброто представяне на една книга е от нейния автор. Защото той е родил и отгледал в съзнанието си всеки образ в нея и пишейки всяка буква, е мислел за своя читател. Ето как започва книгата на Олга Николова:

Ако това е учебно помагало, каквото искам да бъде, то в най-добрия случай това би било помагалото, което ми липсваше на мен, когато бях на 17. Тази книга е своего рода антология на текстове и образи от цял свят. Пишещият на български трябва да е стъпил здраво на българския език и култура, но с ясното съзнание, че всички цивилизационни достояния на човечеството, от праисторията до днес и от Трънско и Странджа до Япония, Гана и Перу, му принадлежат – доколкото може да ги поеме.

Олга Николова

Книжката следва основния план на курсовете по творческо писане, които авторката преподава в Американския университет:

  1. Начала.
  2. Описание.
  3. Повествование / Разказ.
  4. Градации (Разграничения).
  5. Названията на нещата (Определение).
  6. Процес (Причинно-следствени връзки).

Третата книга на Олга Николова е помагало за всеки пишещ човек и авторката споделя: “Исках да запиша всичко, което знам за писането, по най-простия, най-ясния и хубав начин. Постарах се и се надявам тази книжка да вдъхнови шепа смелчаци.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*