Кой вдигна „Купата на героите“ тази година?

1200 ученици, 45 доброволчески клуба и 350 осъществени мисии в подкрепа на каузи са част от добрите новини от третия сезон на училищното състезание на TimeHeroes

 

След девет месеца, в които ученици от цялата страна организираха доброволчески инициативи в подкрепа на своите общности, третият сезон на състезанието „Купата на героите”, организирано от TimeHeroes, приключи на 29 юни с парти във Варна.

В надпреварата по добрини тази година се включиха над 1200 ученици от 24 населени места, групирани в 45 клуба, които успяха да изпълнят над 350 мисии! Героите от Купата почистваха и облагородяваха обществени места; организираха информационни кампании за човешките права сред съучениците си; подаряваха внимание и усмивки на самотни възрастни хора и деца от домове; готвиха в социални кухни; набираха и раздаваха храни на нуждаещи се; рециклираха; сгъваха жерави за кауза; майсториха красоти за благотворителни базари и много, много други.

Най-много успешни мисии в състезанието записа клуб „Доброволци СМГ“ от Софийската математическа гимназия – цели 55! Единайсетокласниците, чиито координатор е ученичката Елена Господинова, през годината реализираха посещения на домове за възрастни хора, организираха дебати на теми като свобода на словото, посещаваха социалната кухня „Св. Пророк Илия” в кв. „Дружба“, осъществяваха почиствания, организираха и участваха в различни събития с кауза, благодарение на което грабнаха и голямата награда.

На второ място в състезанието се класира доброволчески клуб „Добряците“ от град Аксаково, който реализира куп инициативи, с които почетоха едни от най-големите национални празници у нас, както и редица международни дни, чиито поводи направиха видими за общността си. От мисията им за популяризиране на стари български думи за 24 май през срещата им с военновъздушните сили за Гергьовден до активностите им за Деня на врабчето – ентусиастите нашариха годината с поводи за гордост и радост и ги отпразнуваха по нетрадиционен начин.

На трето място пък се класира Клуб „Добросторници“ от СУ „Неофит Бозвели“ във Варна, който получи и специално отличие за “Летящ старт”, защото съумя, с енергия и амбиция, да навакса късното си включване в състезанието, като дори оглави класацията за дълъг период от време. „Добротворците“ от Варна обърнаха внимание на теми като кибертормоза в училище, изразиха подкрепа към хората със Синдром на Даун, участваха в кампании за рециклиране и организираха благотворителен коледен пазар с фокус върху талантливите деца в училището.

Всички млади герои, взели участие в състезанието, получиха сертификати и награди. Над 70 от тях дойдоха и на специалното финално парти в алтернативното пространство ХАЛЕ 3 във Варна на 29 юни, където участваха в три вида работилници – за стрийт арт с Алекси Иванов, по импровизационен театър с Марио Георгиев (Хипи) от трупата Improduce Me, както и за скейт и кънки с учителите от пространството. Група DnD oт Шумен пък закри партито с вълнуващ концерт.

Предстои и четвъртият сезон на състезанието, който се завръща с нова сила през есента с втория Фестивал на младежкото доброволчество „Свободен час“.

Всеки може да участва в Купата на героите, като създаде свой училищен доброволчески клуб или се присъедини с вече действащ такъв, като вече се приемат и регистрации на нови клубове. Организаторите от TimeHeroes планират вълнуващи промени в правилата на състезанието и тематичните месечни предизвикателства, които отправят към участниците.

Виж повече за правилата и се включи на KupataNaGeroite.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*