последни

„Фантастичната четворка: Кръговрат“ – нов графичен роман от прочутия създател на комикси Алекс Рос

Това е първата творба с подобен обем, написана и илюстрирана от многократния носител на Eisner Award Алекс Рос

 

Алекс Рос е един от най-разпознаваемите и прочути художници в съвременната комикс индустрия. Сега Рос за пръв път се изявява като художник и сценарист на творба в такъв обем, като взима класическа история, разказана от Стан Лий и Джак Кърби през 60-те години на миналия век, и я представя на ново поколение читатели.

„Фантастичната четворка: Кръговрат“ излиза на български няколко месеца след световната премиера благодарение на изд. Artline Studios. Комиксът идва в превод на Здравко Генов и изпълва 64 страници в издание в голям формат с луксозни корици.

В тази история по време на дъждовна нощ в Манхатън Фантастичната четворка се оказват обградени от цял рояк извънземни паразити. Тези противни създания, изградени от негативна енергия, са дошли на Земята с помощта на човешки преносител. Каква е целта им обаче? И кой стои зад това ненавременно нашествие? Фантастичната четворка нямат избор, освен да се отправят на пътешествие в Негативната зона – извънземна вселена, изградена изцяло от антиматерия, и да подложат на риск не само своя живот, а и съдбата на целия Космос.

През последните 30 години създателят на комикси Алекс Рос предефинира пантеона на героите на Marvel и DC чрез хиперреалистична живопис. От прочутата му работа в графичния роман Kingdom Come до безброй емблематични корици и илюстрации, стилът на Рос обвързва миналото, настоящето и бъдещето на комикс героите чрез творби, които лесно биха могли да се възприемат като изящно изкуство. В новия си графичен роман обаче той излиза извън зоната си на комфорт и пристъпва в Негативната зона, за да обагри първото семейство на Marvel с разтапяща ума психеделична енергия.

Рос прави намигване към печатния стил от времето на Лий и Кърби, като избира плоско оцветяване, сменя акварела с черно мастило, рисува сенките в изцяло нов стил и добавя ефект на дигитален точков екран. Резултатът носи усещането за поп арт художника Рой Лихтенщайн, като същевременно запазва уникалния почерк на Рос.

„Фантастичната четворка: Кръговрат“ получи множество признания от читатели и критици. Сценаристът и художник Браян Майкъл Бендис споделя: „Алекс отдавна е заел мястото си сред майсторите на комикса, но сега разчупва собствения си стил и изпълва страниците със сюрреализъм, чрез който успява да даде и отговор на въпроса: Какви щяха да са комиксите днес, ако Стан Лий и Джак Кърби бяха още живи и продължаваха да ни учат как се правят нещата?“.

Алекс Рос прави майсторско изпълнение с „Фантастичната четворка: Кръговрат“, което ще се загнезди в ума на читателите и ще остане там дълго време след като бъде изживяно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*