Защо да имаме дрегер за алкохол в колата

Алкохолът е една от най-разпространените и опасни субстанции, които влияят на способността на човека да управлява превозно средство. Според данни на Националния център за обществено здраве и анализи, в България се регистрират около 7000 пътно-транспортни произшествия на година, от които около 600 са с участието на пияни шофьори. Това означава, че почти 10% от всички инциденти на пътя са причинени от алкохол. Какво можем да направим, за да намалим тези трагични цифри и да повишим безопасността на пътя? Едно от решенията е да имаме дрегер за алкохол.

Какво представлява дрегера за алкохол?

Дрегерът за алкохол е уред, който измерва концентрацията на алкохол в издишания въздух. Той работи на принципа на електрохимичен или полупроводников сензор, който реагира на присъствието на алкохол в пробата. Резултатът се показва на дисплея в милиграми алкохол на литър издишан въздух (mg/l) или в промили (‰). Според Закона за движение по пътищата, допустимата граница за шофиране под въздействие на алкохол в България е 0.5 ‰. Ако бъдете хванати да шофирате с по-висока концентрация, ще бъдете подложени на глоба, лишаване от право на управление или дори затвор.

Начин на употреба

За да използвате дрегер за алкохол, трябва да следвате следните стъпки:

  • Включете дрегера и изчакайте да се подготви за измерване. Някои модели имат таймер, който показва колко време остава до готовност.
  • Поставете мундщук на дрегера и затегнете здраво. Мундщукът служи за предотвратяване на пренос на бактерии и за по-точно измерване.
  • Вдишайте дълбоко и издухайте в мундщука продължително и равномерно, докато чуете звуков сигнал или видите светлинен индикатор. Не говорете, пушете или яжте преди и по време на теста.
  • Изчакайте резултата да се покаже на дисплея на дрегера. Резултатът се изразява в милиграми алкохол на литър издишан въздух (mg/l) или в промили (‰). Според Закона за движение по пътищата, допустимата граница за шофиране под въздействие на алкохол в България е 0.5 ‰.
  • Изключете дрегера и изхвърлете мундщука след употреба. Почистете дрегера с мека кърпа и го съхранявайте на сухо и хладно място.

Предимства

Притежаването на дрегер за алкохол в колата може да повиши вашата самооценка и увереност. Ако знаете, че сте трезви и спазвате закона, ще се чувствате по-спокойни и сигурни на пътя. Според проучване на Американската психологическа асоциация, шофирането под въздействие на алкохол може да намали самоуважението и да повиши стреса и тревожността.

Притежаването на дрегер за алкохол в колата може да подобри вашите отношения с другите. Ако имате дрегер за алкохол в колата, можете да го използвате не само за себе си, но и за вашите приятели, колеги или семейство. Така можете да им помогнете да проверят своето ниво на алкохол и да им предложите алтернатива, ако са пили повече от допустимото. Това може да ви направи по-отговорни, заботливи и доверени лица. Според проучване на Университета в Калифорния, шофирането под въздействие на алкохол може да навреди на социалните и емоционалните връзки.

В допълнение, притежаването на дрегер за алкохол в колата може да ви спести време и усилия. Ако имате дрегер за алкохол в колата, можете да го използвате по всяко време и място, без да търсите други начини за проверка. Така можете да избегнете неприятни ситуации като проверки от полицията, лекарски комисии или съдебни дела. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*