Късометражната тийн продукция „Story-та” излиза на голям екран у нас

Филмът е за 12 тийнейджъри и едно дете, всеки със собствено story, ще има своята предпремиера заедно с филма „Киберпрестъпност” на режисьора Атанас Михайлов – на 9 февруари, 2024 г. Премиерата на двете истории, които ще бъдат показвани в една прожекция е на 16 февруари, в кината, в цялата страна.

Наталия Дукова, позната като актриса, драматург, сценарист и един от най-харесваните преподаватели в Кино академия за таланти,  за първи път влиза  в ролята на филмов режисьор – „ Story-та“ е нейния кинодебют. Оператор на филма е Емилиан Дечев. В биографията си заедно с театралните роли, Наталия има поставени на сцена театрални пиеси, създадени сценарии за пиеси, късометражни и игрални филми; няколко издадени книги с кратки истории.

„Това са чувствителни и ярки момичета и момчета, които са разочаровани от живота си поради различни причини”, споделя Наталия Дукова за героите на „Story-та”. „Изправени са пред специфични тийнейджърски проблеми, с които обаче, по една или друга причина, те не успяват да се справят – загуба, раздяла, подигравки, нестабилно семейство, липса на внимание, дори хранителни разстройства. Една външна футуристична идея ги обединява и без да знаят как, попадат в „затвор“, който е и тяхното спасение!

Всички участници във филма са актьори от Кино Академия за таланти, които са избрани на базата на лични впечатления и режисьорската визия за персонажите.

Eдна от най-популярните косплейъри в България – Ezy Summers или Тереза Тоскова участва в историята за 12 тийнейджъри, а най-малката актриса във филма е само на 6 години.

Плюсът на работния процес е, че момичета и момчета от филма се ученици на Наталия Дукова, както и на Лазар Панев, също преподавател в Академията, който играе една от емблематичните роли в „Story-та“.

„Опитахме се да няма много неочаквани ситуации по време на снимките, но не ни се размина”, разказва още Наталия Дукова. „Направихме малък пожар на терен, истински, защото в кадър има жив огън, който гори с био гориво. По невнимание то се разля, подът лумна, гасихме го с пожарогасител и евакуирахме екипа за 40 минути, докато успеем да почистим и проветрим! Друго интересно бе сблъсъкът на двама бързащи из коридорите, превърнал се в нелепа комедия – аз и Ангел, който играе Шейк си ударихме главите и буквално паднахме назад, бяхме извън строя за 1 час, с цицини и синки…. Слава Богу, размина се само с това, без нужда от лекар… И изобщо – много смешки, изгубих си гласа, а актьорите не спряха да си разказват сутрин как са ме сънували да викам „Стооооооооооппппп!“.

За Наталия Дукова снимките на „Story-та” са и територия за откритие – „че човешките възможности нямат лимит, а всичко е в главата“!

Наталия Дукова е убедена, че бъдещите зрители на филма „ще разпознаят себе си във филма, както и децата си, или някой близък.

„Ще успеят да погледнат позната ситуация отстрани, което е пътят към решаването на проблема. Ще разберат по-добре какво се крие зад повърхността на дадено поведение, ще се радвам филмът да стане повод да си дадат време, да не се съдят прекалено, както и да не съдят другите, докато не разберат повече за тях и техните мотиви. Да си споделяме, да контактуваме, от всяка ситуация има изход и нищо не е Завинаги! И че Любовта върти света!”, убедена е Наталия Дукова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*