Хакерите, променили света

Хакерите, които наистина са откриватели на термина “хакване”

До къде ни довежда бързото технологично развитие

Съвременните технологии се развиват с главозамайващи темпове, но паралелно и плътно до тях „творят” създателите на вируси и вредоносни програми, без да допуснат каквото и да било изоставане. Техните произведения могат не само да съсипят компютъра ви, но и да ви оставят без средства. Единици са обаче хакерите, които имаха късмета да влязат в историята на компютърните технологии.

Хакерите променили светаЕдин от първите киберпрестъпници, Джон Дрейпър, е роден през 1944 г. в Силициевата долина на САЩ. В един пакет с корнфлейкс той намира детска играчка свирка, с чиято помощ започва хакерската си дейност. Дрейпър установил, че сигналът на свирката имитира сигнала до достъпа в телефонната мрежа. Това му позволило да говори безплатно. Дрейпър се смята за основоположник на движението на телефонните хакери.

Заради „гениалната” си идея и създаденото от него оборудване за безплатни разговори хакерът лежи в затвора. По-късно Дрейпър се прехвърля на компютрите и разработва програми за своите приятели Джобс и Возняк и тяхната компания Apple. Днес бившият хакер е от другата страна – той е част от групата водещи изследователи в областта на информационната безопасност и оглавява собствена компания по разработка на системи за защита от спам и предотвратяване на хакерски атаки.

Името на Кевин Митник се свързва с не една гръмка победа над компютърните системи. За първи път през 1980 г. той разбива училищна локална мрежа, а през 1981 г., когато е на 17 г., Митник нахлува в компютърната мрежа на Северноамериканската противовъздушна отбрана в Колорадо. Но истинската му страст е телефонията. След като хаква една от най-големите телефонни компании – Pacific Bell, той успява да влезе в компютъра на университета в Лос Анджелис, откъдето атакува Пентагона. Това е целта на всеки уважаващ себе си хакер. Тази „шега” му коства 6 месеца затвор. По-късно успява да се уреди и с 4 години зад решетките. Днес Кевин Митник е порядъчен гражданин на САЩ, занимава се с въпросите за безопасността на глобалната мрежа и пише книги с реални истории от живота на хакерите.

Главният редактор на списанието за компютърни технологии Wired News Кевин Поулсен също неотдавна се отказа от шпионските занимания. А някога разбиваше такива мощни системи като на ФБР и се уреждаше с достъп до засекретена информация, отнасяща се за подслушване на разговори. Поулсен дълго време се крие от ФБР, сменя адреса, дори външността си. В крайна сметка хакерът е заловен и осъден на 5 години затвор. След преживяното той става приличен гражданин и се захваща с журналистика.

Такива гиганти като Microsoft, NY Times, Yahoo, Citigroup, Bank of America и Cingular пострадаха от ръката на друг хакер – Ейдриън Ламо. Той се забавлявал, като намирал пропуски в безопасността на известни компании, разбивал компютърната им система, а после уведомявал ръководствата за допуснатите от тях грешки. Нахлуването на Ламо в NY Times обаче му осигурило 6 месеца домашен арест, 2 години изпитателен срок и 65 хил. долара компенсация. Днес Ламо е независим консултант по безопасност, чете лекции и пише статии.

Хакерите променили светаРобърт Морис е известен като създател на първия разпространяван по интернет т.нар. компютърен червей. На 2 ноември 1988 г. той успява да парализира дейността на 6 хиляди компютъра в САЩ.
Но най-големият взлом над военни компютри принадлежи на Гери Макинън.Според повдигнатото срещу него обвинение той е разбил компютрите на NASA, Министерството на отбраната, ВВС и много други знакови институции в САЩ. Макинън нанесъл много сериозни щети, но отрекъл последиците от дейността си, като се оправдал, че само е търсил скрити материали за съществуването на НЛО. Въпреки това хакерът е заплашен от 70 години затвор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*