6 популярни митологични чудовища

6 популярни митологични чудовища

Ако не вярваш в чудовища, ти си част от малцинството от хора, които не вярват в тях. Почти всички култури на Земята са вярвали в чудовища, през повечето време от тяхната история, още по-странно, е че всички те вярват в едни и същи чудовища . Всяка култура си има свой собствен вариант на върколаци, вампири, призраци, вещици и т.н. всеки мит види началото си от нещо човешко. В славянската митология има много същества. Кикимората – женски дух, следящ дали младата домакиня си върши домашните задължения да готви на мъжа си и да чисти, в противен случай, нощем крещяла и стенела, докато домакинята не стане да шета. Ако домакинята е добра и шета, Кикимората и помагала нощем…

Зомбита

Легендата за живи- мъртви се заражда от куче, което ядяло мъртвите, това куче е описано в древен Вавилонски епос от преди стотици години. Кучето започнало да хапе и живи хора, заразявайки ги и те стават живи мъртъвци – зомбита. Легендата да зомбитата е развита и в Холивудски стил, няма режисьор който да не е правил филм на ужасите със зомбита.

Друга легенда разказва, че през Втората Световна Война, нацистите са имали цяла армия от зомбита, била непробиваема и непокорима, защото войниците, били вече… мъртви.

Вампирите

Първото писмено свидетелство за вампирите е от древно-персийска керамика, описващо надигнали се от гроба кръвосмучещи създания. Самата дума Вампир идва от източно- европейския фолклор, където се комбинира и страха от съживяване на мъртъвци и превръщането им в кръвопийци. В България бяха намерени няколко трупа на “вампири”, хора погребани със забит железен клин във сърцето, вероятно от страх да не стане вампир.

Както и зомбитата, вампирите също са герои в известни холивудски заглавия.

Вещиците

Брадавици, зелена кожа, летене на метла, варене на деца в казан, познато нали? Черни магии, които могат да причинят заболяване или смърт, произлиза от древен Вавилон и Персия, стотици, хиляди години преди в средновековна Европа да започне гонение на вещици. Вещиците са познавали всяка билка и нейните свойства, лекували са, изцелявали са, имало и такива които вредели. Страхът от тях и тяхната грозота е бил подбуден през средновековието от католическата църква и са били изгорени стотици жени, обвинени във вещерство. Чубрицата над камината бил основен признак, че жена се занимава със магии, карала хората да кихат по пъти…

Естествено Холивуд си казва думата, както и “Магьосникът от Оз” и ние знаем за вещиците най-вече от филмите.

Призраците

Наскоро починал, който има недовършени дела на този свят и се появява като мъгливо същество, и блуждае. Легендата за призраците се е зародила самостоятелно във всяка култура. Древен Китай, Египет, Персия, Маите, Славянските митологии. Призрака минава през стени, той е на тавана, в мазето, появява се нощем и блуждае, създава шумове, и плаши, малко напомня на мита за Кикимората. Призраците се вселявали в хора и ги карали да правят неща не пристойни за човек, говорене на чужди и непознати езици, червени очи и т.н.

Всички сме гледали Каспър знам какво следва, излишно е да казваме какво следва.

Върколаци

Хора, ухапани от вълк на пълнолуние. Според пещерни рисунки на 14 хиляди години, изобразяващи полу-хора полу-вълци има вероятност мита да идва от древните народи.  Върколаците се пробуждат на пълнолуние, стават вълци и си търсят жертви. През деня са си обикновени хора. Има и медицински случаи на заболявания, каращи хората да си мислят, че са животни и постепенно да се окосмяват и да заприличват на вълк.

Извънземни 

Идващи с летящата чиния, отвличащи хора посред нощите и множество експерименти върху хора. Мита за извънземните е доста популярен последните 60 години. Всички са чували за Розуел, Ню Мексико и Зона 51. Летящите чинии са известни на човечеството от поне 1000 години. Има много рисунки, чертежи и стенописи изобразяващи летяща чиния. От къде хората през средновековието са имали представа какво е летящата чиния и защо се появява и в християни икони със Христос… можем само да гадаем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*