6 издайнически признаци на Facebook пристрастяването

Facebook е станал толкова голяма степен част от живота ни, че не тръгваме за работа преди да си прегледаме news feed-а заедно с кафето, споделяме и тагваме всякакви безсмислени неща, от които няма никакъв смисъл. С близо един милиард потребители, човек лесно може да контактува с другата част на планетата, но това може да се окаже и доста опасно.

Размерът на потребителите във Facebook се увеличава постоянно, както и актуализиране на статуси, публикуване на снимки, коментиране и мнения “харесванията” също се увеличават с помощта на смартфони и и айфони.

6 издайнически признаци на Facebook пристрастяването

Източник на изображението: Гласовете на Русия

Като се има предвид достъпността и лекотата на използването на Facebook, когато и където и да сте, не е чудно, все повече и повече хора да са пристрастени към популярния сайт за социални контакти. Може да попитате, какво не е наред, ако използвате Facebook често като средство за забавление, или като средство за облекчаване на стреса? Е, няма нищо лошо. Въпреки това, когато дейностите ви във Facebook започват да се намесват във всекидневния ви живот и да станат вредни за ежедневното функциониране по време на работа или в училище, може да имате проблем.

Ето някои издайнически признаци на Facebook пристрастяване, които трябва да вземете под внимание.

1. Проверка На Facebook, винаги когато е възможно

 Това означава проверка на всички актуализации на вашия news feed или отговори на вашите мнения всеки път, когато не знаете какво да правите. С други думи, изборът по подразбиране на вашето СВОБОДНО ВРЕМЕ е да бъдете във Facebook. И така, какво правите? Можете да оставите вашият Facebook отворен във фонов режим докато превключвате между работа или задачите на страницата на всеки няколко минути. Дори когато сте навън на питие с приятел, можете да влезете в системата на Facebook от приложението на вашия смартфон и да се отбележите във заведението и да коментирате това с вашите Facebook приятели.

2. Споделяне информация за себе си

Някои потребители споделят доста съкровена информация за себе си със хилядите си непознати приятели. Това свръх-споделяне предоставя доста информация за нас, че не е нужно на спец-службите на МВР да ни подслушват телефоните. Пишем и тагваме много лична информация, например с кого и къде сме били, къде ще ходим и с кого. Много от вас протестират когато стане дума за следене и подслушване от службите, но не знаете, че тези служби могат да четат съвсем спокойно вашите състояния, личната ви информация, да видят телефонния ви номер, с кого имате връзка, къде работите. Всичко това съвсем законно, защото вие сами споделяте личната си информация. Информацията ви като статуси и снимки спокойно могат да се използват от телевизии и други медии, защото по определение Facebook е  социална мрежа – медия.

3. Прекаленото заминаване със статусите

Ставате ли сутрин с идеята за нов статус и мисълта как да си набавите сутрешната доза “like-ове”. Намирате страхотна мисъл или цитат и влагате в нея смисъла на “доброто утро”. А именно тя трябва да ви набави тази зареждаща доза с харесвания, и правите всичко възможно за да накарате приятелите си да харесат статуса. Коментара е много важен за развитието на темата през деня и се стараете да бъдете изчерпателен, но не прекалено – за да има какво да кажете в следващия коментар. Никой не обича лаконичните си приятели, както и никой не обича и тези които не спират да коментират насам и натам.

4. Прекарването на часове в търсене във Facebook всеки ден

6 издайнически признаци на Fecebook пристрастяването

6 издайнически признаци на Facebook пристрастяването

Всеки от нас прекарва доста време в търсене на хора, игри, приложения, страници и групи. Това може да стане досадно, дори и да навреди на съня ни, така като става маниашки да търсиш и намираш известни личности, да е абонираш и да им четеш статусите. А въпросните известни личности, не че точно те се занимават със своя профил с социалната мрежа.  Всяка личност си има PR – занимаващ се с популяризиране на известността на певицата, модела, актьора, писателя и др. – а статусите взети от книга, или ако е поп-фолк певица от текста на някоя песен, придружено с най-новото видео. Ако е политик всеки се натиска да хареса и споделя предното “обръщение” към нацията.

5. Бързо да се добавят още и още приятели

За някои потребители, Фейсбук пристрастяването може да се прояви като силно желание да се добавят още и още приятели. Осъзната като “надпревара във въоръжаването” между вас и другите си приятели, за да се види кой има най-голям брой приятели в мрежата. Конкуренцията между вас и вашите приятели може да прерастне от просто изпращане и приемане на покани в безразборно “спиятеляване” с когото и да е било. Има твърдение, че повечето добавяме приятели за да “галим” собственото си его, така почваме да се мислим за по-популярни.

6. Проблеми и компромиси с офлайн общуването

6 издайнически признаци на Facebook пристрастяванетоВсеки от нас така може да свикне с общуването в социалната мрежа и писането на чат-съобщения, че след време да има затруднения да говори и въобще общува в офлайн пространството, което е доста смущаващ факт. На всеки му е лесно да изразява мнението си, вече и чувствата си чрез Фейса, но ако те срещне някой на улицата няма как да му извадиш емотикона и да си изразих въодушевлението от срещата. Обаче се съмнявам, че даже ще има какво да си кажете, защото вече вероятно всичко сте си казали на чат във Фейса, коментирали сте си снимките, единственото което може да направите е да се си направите обща снимка и да се тагнете в нея, както и мястото на срещата – бар, кафе, ресторант или дискотека. Комуникацията лице-лице или очи в очи има тенденция да стане старомодна, или да се осъществява в крайно наложителни ситуации, изискващи екстремални действия като излизане на вън или не дай си да влезеш в магазин  и да се налага да погледнеш продавачката в очите. Но това в крайни случаи нали има онлайн магазини.

Като заключение ще добавя, че живота ни се променя със всяка нова добавка на Facebook, която се опитва максимално да се доближи до нашите офлайн чувства, преживявания, възприятия и ежедневието ни, стараейки се максимално да сме в комфорт, правейки собствениците на социалната мрежа мултимилионери. Фейсбук е като дрога, по-лошо и от наркотиците, колкото и да казваме, че не сме зависими се опровергаваме веднага когато нямаме достъп до мрежата заради спрян интернет и те втриса мисълта, че няма да можеш да види и реагираш в точния момент когато някой ти коментира снимката или статуса. Няма да можеш да лайкнеш или споделиш любимото си видео от youtube (за пореден път) и да изразиш, колко обичаш тази песен и изпълнителя естествено.

Ето и любимото ми: снимка на екрана на smartphon-а или iPhone-а с приложението за времето и градусите във въпросното населено място и коментар от типа на: “Ау, колко ми е студено тази сутрин”.

Но стига съм писал ужаси нека да се отдадем на любимото си занимание – споделянето и да се постараем тази статия да се прочете от колкото се може по-вече потребители. Защото само ние, фейс-маниаците знаем защо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*