Това е цвета, който е убил Наполеон

napoleon

Смъртта на Наполеон Бонапарт отдавна е повод за спорове. Някои казват, че той е бил убит от рана в стомаха, а други казват, че това е убийство, а новото откритие сочи към факта, че истинският виновник може да е бил даден нюанс на зеленото. Това зелено, наречено “шееле” е изобретение на шведски химик и е било използвано в тапета, който покривал много от стените на изгнаническия дом на Наполеон. За съжаление, когато боята стане влажна, тя получава плесен и започва да изпуска арсен във въздуха.

След като е претърпял последното си поражение от херцога на Уелингтън, Наполеон Бонапарт е изпратен в изгнание на малкия остров Св. Елена. Когато той умира, причината остава неизвестна. Имало много хора на острова с него, които са имали причина да го искат мъртъв, не на последно място – главата на домакинството му, чиято жена става любовница на Наполеон и му ражда дете. Изглежда вероятно да е убит, но тази хронична болест, от която той се е оплаквал също е вероятно да го е убила.

При първият преглед на тялото му е открита ракова язва на стомаха, която е била съобщена като причина за смъртта му. Тази причина се поддържа спокойно до 1960, когато научния напредък в токсикологията позволява косата на Наполеон да бъде тествана. Не са открити големи количества арсен, заедно с една книга, която е била на острова, която подробно описва как да се отрови някого. Но при едно по-внимателно разглеждане на околността, на къщата на Наполеон е открит малко вероятен виновник за укриването на арсена – зеления цвят.

По-конкретно, вид зелен пигмент, наречен зелено Шееле. Изобретен от шведски химик наречен Шеле, оцветяването е евтино и лесено за обработка, което го прави популярен пигмент за да се използва за битови предмети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*