последни

Хавайските острови – градините на Тихия океан

Хавайският архипелаг

Хавайският архипелаг разполага с доста забележителна и същевременно интересна растителност. Цялата флора се развива изключително бързо. Що се отнася до климатът, за него може да се каже, че е благоприятен  – най-вече за  отглеждането и на захарна тръстика, която е и 1 от осн.  източници на (парични) приходи за този архипелаг.

“Сандвичеви острови”

Поради разположението си между Америка и Азия, в продължение на много време Хавайските острови са обект на фантазиите на моряци и завоеватели. През 1786 г. тук акостира френският капитан Ла Перус.

През 1778 г. Джеймс Кук  открива Хавайските острови и им дава названието “Сандвичеви острови”. Кук съзира изключителните им предимства за развитие на търговията и корабоплаването. Тогава на островите съществуват малки свободни държави, управлявани през 1811 г- от крал Камехамера I. Девет години по-късно тук идват първите католически мисионери и заедно с тях – европейската цивилизация, която подкрепя развитието на местните култури. След това идват белите колонизатори, които с помощта на наемници (селскостопански производители от Китай и Япония) отглеждат захарна тръстика и ананаси. По време на американо-испанската война през 1899 г. САЩ насилствено присъединява Кралство Хаваи, което им служи педи всичко като стратегическа позиция. През 1959 г. Хавайските острови стават 50-ти щат на САЩ. Названието “Хаваи” има полинезийски произход и означава “родна земя”. Местните жители вече почти не съществуват. Населението от полинезийски произход представлява 20% от живеещите на архипелага.

Небостъргачите и хотелите променят девствения пейзаж на крайбрежието.

Що се отнася до икономиката – характерни са плантациите от захарна тръстика, производството на захар и развитието на хранително-вкусова промишленост, туризъм, военни бази…

Климатът е влажен на юг – тропически, на север – мек и приятен. През нощта обикновено има вятър. Температурите през януари са около 17-26C, а през август 20-28C.

Интересни факти

  • Американците кръщават Хаваите щата “Алоха”, което означава “любов”, “щастие”, но и “добре дошъл”;
  • “Пърл Харбър” (военноморската база близо до Хонолулу) е нападната от японците на 7 декември 1941 г. В резултат на тази атака САЩ решава да се включи във Втората световна война;
  • На езика, използван на Хаваите “Хонолулу” означава “тих”;
  • От географска гледна точка Хавайските острови са част от групата полинезийски острови, намиращи се на изток от Австралия, Нова Гвинея и Нова Зеландия и на запад от континента Америка;
  • На Хаваите все още има много активни вулкани;

Хавайският архипелаг се състои от острови с различен произход: осем от тях са образувани от подводни вулкани, а 124 малки острова са територия на САЩ и са най-привлекателното място на Земята, въпреки че вулканите на архипелага не са напълно угаснали.

Хавайският архипелаг

Перлата на Тихия океан

Хавайските о-ви са “преден пост” на Щатите в Тихия океан. Както може би знаете, туристи от целият свят са привлечени именно от великолепните неземни плажове, които понякога биват обезпокоявани от “угасващите” вулкани.

Хаваите, 50-тият щат на САЩ, са разположени в Тихия океан (между 18-тия и 20-тия п.с.ш.), на разстояние, което е приблизително 4 000 км от Сан Франциско.

Архипелагът се състои също така от 8 главни о-ва (Хаваи, Оаху, Мауи, Кауай, Ланай, Молокай, Кахулауе и Нийхау), както и от още 120 малки о-ва – колонии и корали. Големите острови се появяват вследствие на вулканична дейност.

До построяването на небостъргачите и веригите от хотели, Хавайските острови не се отличават много от останалите полинезийски острови по естеството на своята природа и плажове. Плажът Уайкики бие всички рекорди по брой на хотелите построени на него.

Икономиката е развита в три направления: селско стопанство, туризъм и военни бази. Хавайските острови са най-големият производител на ананаси в света и най-големият доставчик на захар в САЩ. Благодарение на обширните плажове и на високите вълни, архипелагът е истински рай за сърфистите.

От военна гледна точка архипелагът Хаваи е най-близката северноамериканска военна база до азиатския континент в посока запад. Парите, харчени от американските моряци по някои недостъпни за туристи острови, са важен източник на приходи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*