16 факта за телевизията, които не знаете

16 факта за телевизията, които не знаете

 1. Едно от първите оригинални тв предавания в Америка е било “Телевизионният призрак” (1931), който представя актьор, облечен като мъртвец, разказващ истории за мъртъвци и техните убийци.
 2. Стефани Фрай държи рекорда във Великобритания за най-многобройно казване на думата “Fuck” по телевизията, в едно живо предаване.
 3. Повечето хора сънуват цветно, но тези, които са израснали гледайки черно-бяла телевизия, често сънуват в черно и бяло.
 4. Британското шоу Top Gear е най-гледаното телевизионно шоу с около 350 милиона зрители седмично, в 170 страни.
 5. Първата интер-расова целувка от американската телевизия (Star Trek) по сценарий е трябвало да бъде заснета с и без целувката. Шатнър и Николс умишлено са се поколебали и не са могли да се възползват от шанса за реална целувка.
 6. Ричард Белзър (познат като Джон Мунч) е единственият измислен герой, игран само от един актьор, за да се появи в 10 различни телевизионни предавания, включително “Закон и ред”, “SVU”, “Досиетата Х”, “The Wire” и “Arrested Development”.
 7. След смъртта на президента Кенеди през 1963 г., телевизионните канали отразявали погребението му, както и някои други събития, в продължение на 4-ри дни, без да пускат реклами по време на излъчването. Това им е коствало загуби в размер на около 100 милиона долара изгубени приходи от реклама. 93% от американските домове са имали покритие, за да гледат.
 8. През 1995 година, телевизионен документален филм, наречен “The Dying Rooms” е направен за китайските държавни сиропиталища. Според документите от филма, в стаи са били изоставяни бебета и деца (най-вече инвалиди/женски), за да умрат от жажда или глад, тъй като е било незаконно да се убие дете директно, но не и чрез пренебрегване.
 9. През 1987 г.,човек измами тв станция по време на епизода на “Д-р Кой”. Той е носил маска Max Headroom и е произнасял глупости. Въпреки това, той все още не е заловен.
 10. Изобретателят на телевизора не би позволил на собствените си деца да гледат телевизия. Веднъж той казал на сина си: “Няма нищо по телевизията, което да си заслужава, затова няма да я гледаме в тази къща и не го искам в интелектуалната ти диета”. – Фило Фарнсуърт Т.
 11. Съществува т.н. “Ефект от местопрестъплението”. Заради драмите за престъпност излъчвани по телевизията, съдебните заседатели имат нереалистични очавания за криминалистиката и техниките за разследване.
 12. Телевизионните зрители във Великобритания трябва да плащат около 230 долара за “телевизионен лиценз” всяка година като данък в подкрепа на BBC.
 13. Когато правителството на САЩ иска да намали фондовете за обществената телевизия през 1969 г., сравнително непознатия господин Роджърс отива до Вашингтон, за да говори пред Сената. Въпреки, че бюджетът е трябвало да бъде орязан, след речта си за финансиране, вместо “орязан”, бюджетът е скочил от 9 до 22 милиона.
 14. Дейв Тома, основател на ресторанти за бързо хранене “Уенди”, поръчва над 800 реклами за магазина. Това са повече реклами, отколкото всеки друг предлага в телевизионната история.
 15. Детското телевизионно шоу “Артур” е вторият от най-дълго продължилите анимационни сериали в САЩ. Единственото, което е пред него е “Семейство Симпсън”.
 16. Продуктовото позициониране е незаконно в норвежката телевизия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*