последни

4 интересни факта за парфюмите

Интересни факти за парфюмите

Парфюмите се използват в ежедневието от почти всички хора. Има такива предназначени за жени или мъже. Като при първите разнообразието е огромно. Вторите също не правят изключение – ето един пример в категория: мъжки парфюми, разположена в онлайн магазин, където можете да видите различни марки, организирани по цена, марки и други характеристики.

Това, от което се интересуват обикновено хората са ароматите на съответните парфюми, тяхната цена, марка и др. подобни. Едва ли, обаче някога са се замисляли как и кога са се появили парфюмите за първи път? Защо и как са станали толкова популярни и т.н.

В тази статия сме ви приготвили няколко интересни факта, които вероятно не знаете за парфюмите:

1. Те имат много дълга история

Точно така! Парфюмът не е нещо ново и уникално измислено преди няколко десетки или стотин години! Той е създаден преди хиляди години. Още древните египтяни и гърци са го използвали. Всъщност, има данни, че парфюм е употребяван преди повече от 4000 години!

2. Произход на наименованието

Името “парфюм” идва от латинската дума “per fume”, което означава “чрез дим” – в това има смисъл, тъй като най-ранните парфюми, които са били създавани в миналото са базирани на тамян и направени от различни подправки и билки – сред които, например и кориандър.

3. Свикването с аромата

Знаете ли, че когато използвате един и същ парфюм, с един и същи аромат за дълъг период от време, привиквате към неговия аромат  и спира да ви прави впечатление. Дори не го усещате. Това, обаче не може да се каже за хора, които не са стояли продължително време около вас и съответно вашият парфюм.

4. Най-ранният модерен парфюм

Въпреки, че използването му датира от хиляди години, все пак най-ранният модерен парфюм е бил създаден през 1310 година от различни етерични масла с разтвор от алкохол. Той е бил предназначен за кралица Елизабет от Унгария. Бил е известен под името “Hungary Water”, а ароматът му е бил създаден с помощта на смесица от розмарин, върбинка и мащерка. Днес също могат да бъдат закупени някои подобни вариации на “модерния” преди близо 8 века парфюм.