последни

Финансово подпомагане в Обединеното кралство

ukfinansirane

До този момент освен за учебните такси, пари бяха отпускани и за покриване на домашните нужди на студентите от Европейския съюз, които са живели на територията на Обединеното кралство най-малко три години преди стартиране на курса им. Тази година обаче бяха гласуване промени според, които всеки студент има право на финансова подкрепа в случай, че годишните доходи на семейството е под 25.000 британски паунда.

Кандидатствалите за заем студенти получават от “Student finance England” бланка с номер EU13B. Попълнената бланка плюс документ за родителските доходи се изпраща за разглеждане от SFE, която решава дали дадения кандидат може да получи финансова помощ при образованието си.

Името на програмата е National Scholarship Programme (NSP) с начален старт 2012 година. Този проект е финансиран от британското правителство като за вече отминаващата 2013 година бяха предвидени сто милиона паунда, а за 2014 сто и петдесет милиона. Субсидията се разпределя по различните университети имащи пълни правомощия върху контрола на финансите.

Обикновено най-често задаваните въпроси са:

Какви са изискванията за получаване на финансова подкрепа?

Да бъдете граждани на Европейския съюз, да сте легално приет във висше учебно заведение в Англия, да имате отпуснат студентски заем и да представите документ за доходите на вашите родители по-нисък от 25.000 британски паунда.

Ако съм студент в Шотландия или Уелс мога ли да се възползвам от тази подкрепа?

На този етап не, наредбата е в сила само за Англия.

Всички английски университети ли предоставят подобен тип стипендия?

Все още няма абсолютна яснота по този въпрос и заради това ви препоръчваме да попитате в избрания от вас университет.

Там където се прилага програмата NSP, за всеки студент ли важи?

Английското правителство дава пари на всички университети, но ги оставя сами да преценят правилата, по които да работят. Някои висши учебни заведения подпомагат само местни студенти, по своя преценка.

Каква е продължителността на програмата NSP?

Две години 2013-2014 и 2014-2015. От 2015 парите, ще отиват за студенти учащи след получаване на бакалавърска степен.

Това значи ли, че мога да получа помощ само за периода от две година?

Не точно. Съществуват университети, които се ангажират с изплащане на пълна помощ за три години, разчитайки на собствен финансов ресурс.

Как се изразява финансовата подкрепа спрямо учащите?

Формата зависи от решението на даденото учебно заведение. Има вариант парите да бъдат преведени по банков път или да бъдат приспаднати от семестриалната такса. Подпомагането е безвъзмездно без връщане.

Как мога да кандидатствам?

Като начало вижте дали избраният от вас университет участват в програмата на NSP и какви са неговите индивидуални изисквания. В случай, че има липса на информация в сайта на конкретния ВУЗ, свържете се с администрацията посредством упоменатите контакти. Обикновено е необходимо наличието на гореспоменатата форма EU13B от Student finance England след предварително отпуснат кредит за обучение. Тази форма ще намерите в университета ви.

Защо е необходимо да изпратя формата EU13B и да приложа документ за доходите на родителите ми?

SFE ще определи дали отговаряте на съответните изисквания спрямо семейния доход от 25.000 паунда и предават на образователното учреждения отговор, който удостоверява възможността за помощ. Последната дума тук е именно на управата на университета.

До кога е крайният срок, по който да кандидатствам за финансова подкрепа?

Тук отново опираме до момента индивидуалност при вземане на решение на университета. По стандарт става дума за девет месеца след стартиране на курса. За пример вземаме Лестърският университет, където срокът е до 16.06 и е със специална покана. При другите училища е различно и заради това ви призоваваме да направите вашата самостоятелна проверка.

Дано нашите напътствия да са били полезни за вас. Наслука и всичко най-хубаво!

Тази статия е любезно предоставена от езиков център International House Sofia: www.IHSofia.com