Кой е Диего Веласкес?

Диего Веласкес

Диего Веласкес е един от най-великите испански художници. Прочут е най-вече с портретите си (картини на хора). Веласкес е роден през 1599 г. в Севиля, град в Южна Испания. На около дванадесетгодишна възраст отива да работи като чирак, помощник в ателие на художник.

Отначало Веласкес рисува сцени от ежедневния живот. Но през 1623 г. става придворен художник на испанския крал Филип IV. Работата на придворния художник е да рисува портрети на кралското семейство и на висшите сановници и благородници в кралството. В ролята си на такъв Веласкес живее в столицата на Испания – Мадрид.

Живописецът прекарва годините между 1629 и 1631 в Италия, изучавайки италианското изкуство. Връща се и отново заема поста си на придворен художник в испанския кралски двор.

Веласкес има и други задължения. През 1649 г. пътува повторно до Италия, за да закупи творби на изкуството за кралските колекции. Докато е в Рим, рисува прочутия портрет на папа Инокентий X, главата на Римокатолическата църква.

Завърнал се в Мадрид, Веласкес създава някои от най-големите си творби, сред които е и “Менините” (Придворните дами). Той умира на 6-ти август 1660 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*