Кой е Винсент Ван Гог

Ван Гог

През целия си живот холандския художник Ван Гог продава само една картина. Към края на XX век обаче неговите творби редовно се продават за милиони долари. Добре познат е с живите си и пъстри автопортрети, картини с цветя и пейзажи като „Звездна нощ”. Ван Гог твори с голяма бързина и страст, служейки си с груби мазки. Той оказва голямо влияние върху стила в изкуството, наречен експресионизъм, който показва емоциите, породени у художника от предметите и събитията.

Винсент Вилем ван Гог е роден на 30 март 1853 г. в Зюндерт, Нидерландия. Учи за търговец на предмети на изкуството. По-късно се насочва към изучаване на религията и се занимава с мисионерска дейност в Белгия.

Ван Гог започва своята кариера на художник едва през 1880 г. През следващото десетилетие създава над 800 картини с масло и повече от 700 рисунки. Често се мести, рисувайки и изучавайки изкуството в Нидерландия и Белгия. По време на престоя си в Париж, Франция, се запознава с много съвременни художници и стилът му става по-малко традиционен. През 1888 г. се премества в Арл, Южна Франция, където създава едни от най-хубавите си творби.

През 1888 г. в Арл се случва необикновено събитие. След скарване с художника Пол Гоген Ван Гог отразява долната половина на лявото си ухо. Той прекарва по-голямата част от остатъка от живота си, влизайки и излизайки от психиатрични болници. Прострелва се на 27 юли 1890 г. и умира два дни по-късно близо до Париж.

Винсент Ван Гог рисува много свои портрети. Неговият „Автопортрет със сламена шапка” е създаден около 1887 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*