Великден – на този ден…

ВеликденВеликден, или Възкресение Христово, е най-светият ден за християните. На него те празнуват вярата си във възкресението на Исус Христос. Иисус е основателят на християнството. Великден винаги се отбелязва в неделя през пролетта, но датата се мени.

Седмицата преди Великден се нарича Страстна седмица. През нея християните почитат събитията, които според тяхната вяра са предшествали смъртта на Иисус. На Цветница се отбелязва влизането на Иисус в Ерусалим малко преди смъртта му. На Велики четвъртък се ознаменува Тайната вечеря на Иисус с апостолите (последователите му). На Велики (Разпети) петък се почита разпятието, тъй като тогава Иисус е убит, прикован с пирони към кръст. Християните вярват, че на третия ден след смъртта си Иисус възкръсва. По тази причина Великден е празник на новия живот.

В българската православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин – смесица между религиозни и народни обичаи. Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда са отредени за разтребване на дома, като на тази дейност се придава и символичен характер – прави се за здраве. На Велики четвъртък се боядисват великденските яйца. Първото яйце винаги се боядисва в червено, защото символизира кръвта на Христос. На Велики (Разпети) петък се ходи на църква и се минава под масата три пъти за здраве. Спазва се строг пост и не се работи. На Велика събота се месят и пекат великденските козунаци. Вечерта се ходи на черква. Всички носят със себе си боядисано яйце. Когато в полунощ свещеникът обяви Възкресението на Христос, хората се поздравяват с думите „Христос Воскресе” и се чукат с яйцата. Всички палят свещички и ги отнасят по домовете си за здраве.

На Великден християните присъстват на тържествени църковни богослужения. С Великден са свързани и редица народни обичаи – например заекът, който по традиция олицетворява плодородието и изобилието. Боядисаните яйца пък са древни символи на новия живот. В някои страни децата боядисват яйца, после тези яйца се скриват някъде и те трябва да ги намерят. Традицията гласи, че великденското зайче оставя за децата яйца и сладкиши във възкресенската утрин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*