12 филма с малък бюджет, които правят милиони

Филм с голям бюджет не винаги означава, че е добър или, че е или ще е печеливш. Става въпрос за операторско майсторство. Някои от най-добрите филми са направени с изключително малки бюджети, но продължават да учудват филмовите почитатели по цял свят.

Независимо дали филма ще е бюджет 100 милиона щатски долара или само 10 хиляди, всичко е до актьорска игра. Тези филми са направени не с милиони долари, а с милиони сърца и много актьорска и режисьорска подкрепа. Това са Холивудски шедьоври с малък бюджет, но докарали милиони.

12. Clerks/ Служители (1994) 12-Clerks

Един от най-известните стоунър филми, които се превръщат в култова класика. Служители е ниско бюджетен черно-бял филм с акцент върху две момчета – Данте и Рандал. Ставаме свидетели на един от редовните им работни дни – дразнене на клиентите, обсъждане на важните неща в живота като момичета и филми, вместо да работят.

11. Night Of The Living Dead/ Нощта на живите мъртви (1968) 620x400x11night-of-the-living-dead.jpg.pagespeed.ic.SvCja-FbIm

Обратно през 1968 г., Джордж Ромеро прави независим филм на ужасите за зомби апокалипсис, а филмът се превръща в пионер на всички зомби филми и игри, които по-късно излязоха.

“Зората на мъртвите”, “Left 4 Dead”, “Dead Rising”, и други зомби движения, които обичаме и се радваме днес дължат съществуването на тази класика.

Филмът е силно критикуван след излизането си, особено за неговите изрични кървави сцени на насилие, но постепенно успява да спечели одобрението на критиците.

Филмът също е избран от Библиотеката на Конгреса на САЩ за опазване в Националния филмов регистър като филм считан за “културно, исторически или естетически значим.”

10. Napoleon Dynamite / Наполеон Динамита (2004 г.) 620x400x10-napoleon-dynamite.jpg.pagespeed.ic.ToB-BtxlT_

Никой не знае как този филм стана голям, особено когато се вземе предвид, че не е подкрепен от никоя огромна маркетингова кампания.

Въпреки това, едно нещо е сигурно – “Наполеон Динамита” ритна някои сериозни задници преди 11 години и направи зашеметяващите $ 46,10 милиона, от бюджета на стойност $ 400,000.

Тази палава комедия успя да се превърне в култова класика дори и нейните ръководители, Джаред и Еруса Хес, редактират цялото нещо в апартамента си, използвайки само своя лаптоп.

Отнема им 22 дни за да завърши етапа на производство. Когато филмът излиза и премиерата на Sundance, огромната надпревара за рейтинг избухна и Fox го купуват за големи пари. Може спокойно да се каже, че филма е истински динамит.

О да. Джон Хедър, основната звезда на филма е била наета само за 1000 долара за ролята. Той по-късно, разбира се, предоговаря сделката в негова ползва и взима добър хонорар съобразен с неговия успех.

9. Super Size Me / Порция Гигант (2004) 9-Super-size-me

Защо повече от половината американци са с наднормено тегло? Отговорът на този въпрос се съдържа само в две думи: бърза закуска. Какво ще се случи с тялото ви, ако в продължение на един цял месец не ядете нищо друго, освен порции от менюто на МакДоналдс?

Документалистът Морган Спърлок дава отговор на този въпрос във филма – събитие„Порция гигант”, като се заема с най-опасния експеримент в своя живот, превръщайки самия себе си в опитно зайче за него. Правилата?

Морган се подлага на най-необичайната диета – в продължение на тридесет дни той не яде нищо, което го няма в менюто на МакДоналдс.

Super Size Me на режисьора Морган Спърлок взема наградата за режисура на Сънданс 2004 -най-големия фестивал за независимо кино в Щатите.

Морган качва 11 килограма от този свой експеримент, не случайно се страхуваме от клоуни.

8. Enter The Dragon / Дракона идва (1973) bruce_lee_enter_the_dragon

Екшън шедьовъра с бойни изкуства наречен “Влизането на Дракона” е последния хит който излиза с участието на Брус Лий преди смъртта му през 1973г. Филма е режисиран от Робърт Клоус и очастват още Джон Саксън, Джим Кели. Филмът излиза на 26 юли 1973 шест дни след смъртта на Брус Лий.
Това бойни изкуства, екшън шедьовър, наречен “Влизането на Дракона” е 1973 хит филм, режисиран от Робърт Clouse, с участието на самия легендата – Брус Лий, заедно с Джон Saxon и Джим Кели.

Това е окончателното филм външен вид Брус Лий преди смъртта си на 20 юли 1973 г., на възраст от 32.

Филмът излиза на 26 юли 1973 г., шест дни след смъртта на Лий, в Хонг Конг. Той е и един от авторите на филма.

 7. Friday The 13th / Петък 13-ти (1980) 7-friday-the-13th

Къмпингът “Кристъл Лейк” отново е отворен. Млади хора, изпълнени с идеализъм, блясък в очите и хормони, напиращи в телата им, вярват, че тук, сред игри и закачки, ще прекарат най-хубавото лято в живота си. Но има една игра, която не фигурира в пътеводителя на къмпинга – някой ще се забавлява с “Убий!”

Всеки киноманиак знае, че в киното чудовищата винаги се завръщат (девет продължения, а навярно предстоят и други), но всички са единодушни, че най-добър си остава първият, дебютният филм.

Той живее, те умират. Той е Джейсън. А те са млади и невинни (сред тях е и Кевин Бейкън), обречени да разберат, че петък 13-и е най-злощастният ден за всички… освен за почитателите на филмите на ужасите.

Първоначално обявен от критиците като провал, Петък 13-ти се е превърнал в култова класика на касапщина с  повече от 9 продължение, но най-добрия е винаги първия.

6. Halloween / Хелоуин (1978) 620x400x6halloween.jpg.pagespeed.ic.LPvn5K_aej

Човек не може просто да се спомене “Петък 13”, и да забрави неговия леко по-голям брат, от 1978 година.

“Хелоуин” е режисиран от Джон Карпентър, написана съвместно със сценариста Дебра Хил, и включва Доналд Плийсънс и Джейми Лий Къртис, което е нейният голям дебют на екрана.

Тази култова класика е първата вратичка в това, което по късно се превръща в поредицата Хелоуин.

5. Mad Max / Лудия Макс (1979 г.) 5-mad-max

“Mad Max” е австралийски филм на ужасите от 1979 г., на на режисьора Джордж Милър и с участието на Мел Гибсън, когато той все още е сравнително непознат за публиката.

Джеймс Маккосланд и Милър написват сценария от една история от Милър и Кенеди, и тази пост-апокалиптична история стана модел за подражание на всички следващи филми за след края на света.

4. American Graffiti / Американски графити (1973) 4-american-graffiti

Американски графити e класическа творба, номинирана за “Оскар” и обявена от Американския филмов институт за един от най-добрите филми на всички времена, представя съзряването на четирима тийнейджъри през последната им лятна нощ, преди да постъпят в колеж. Те откриват нови емоции в състезанието с автомобили. Вдъхновението и крайпътните мотели водят до носталгично връщане към началото на 60-те години.

3.Rocky / Роки (1976) 620x400x3-Rocky.jpg.pagespeed.ic.9lcwkUJp-H

Какво може да каже за този шедьовър, което вече да не знаем?

Филмът е в самото начало на кариерата на Силвестър Сталоун и въпреки, че бюджета му е е толкова нисък, печалбата на 224 000 000 щатски долара го прави безспорно впечатляващо възвръщане в историята на Холивуд. 11 000% възвръщаемост, за да бъдем точни.

Роки има още 5 продължения, но този ни дава най-важния урок. Винаги да се стремим към победата.

2. Paranormal Activity / Паранормална Активност(2007) 2-paranormal-activity

Този филм на ужасите е заснет в личната къща на режисьора Орен Пели, само за седем дни струва само 15 хиляди долара. Призрачния филм е заснет с джобна камера и въпреки това се превръща в тотален хит сред хорър жанра. Вниманието се съсредоточава върху младата двойка Кейт и Мика, които са преследвани от свръхестествено преследване в дома им. С помощта на камера, те се опитват да документират както ги преследва.

1. Blair Witch Project / Проектът Блеър Уич (1999) 1-the-blair-witch-project

Това е филма, който чупи всички рекорди по печалби. Филма е общ проект на Даниел Мейрик и Едуардо Санчез, които искат да направят проект, който досега не е правен никога. Проект, който ще изплаши публиката. Видеото по долу говори достатъчно за филма.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*