последни

Кинолегенди: Джеймс Ърл Джонс

james-earl-jonesНе са много актьорите, които са най-почитани и уважавани като Джеймс Ърл Джонс. Мнозина го смятат за “един от най-изявените и уважавани актьори на Америка”, било то заради забележителните му спектакли на Бродуей, впечатляващи големи интерпретации на екрана или на невероятното гласово актьорско майсторство.

Кариера

Джеймс Ърл Джонс получава първата си изява през 1950 г., когато той става актьор и режисьор-доброволец в театъра Рамсел в Манистий, Мичиган, където прекарва 2 години. Неговият телевизионен дебют е през 1955 г., когато е избран за ролята на Шекспировия Отело. Той веднага оставя всичко и заминава за Холивуд, където славата веднага го обгръща.

През 1964, Дж. Ърл Джонс получава първата си роля за големия екран като лейтенант Лотър Зог във филма “Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb “. Скоро след това, той участва в “Комиците”и филмовата адаптация на пиесата “Голямата бяла надежда”, за която е номиниран за Оскар в категорията за най-добър актьор.

Ърл Джонс става любимец на стотици хиляди фенове по целия свят през неговата 60-годишна кариера в киното. Неговият глас става любим и известен покрай озвучаването на култовите герои от близкото минало. Сред тях са Дарт Вейдър от сагата “Междузвездни войни” и цар Муфаса от “Цар Лъв”.

Личен живот

Роден в Аркабулта, Мисисипи през 1931 г., Джеймс Ърл Джоунс е отгледан от баба си и дядо след като баща му напуска семейството, малко след като се е родил. Ърл Джоунс напуска предварително Университета на Мичиган, когато той е бил принуден да се присъедини към армията, след като Корейската война ескалира.

По време на службата си, Ърл Джоунс достига чин младши лейтенант, но за щастие войната свършва скоро и той се оставя да преследва актьорската си кариера. Жени се за актрисата и колежка Джулийн Мери през 1968 г., и се развеждат през 1072 г. и отново се жени за Сесилия Хърт през 1982 г., с която той си остава и до днес и има син Флин Ърл Джонс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*