10 анимационни и детски филми, които трябва да гледате

Това са анимационните и детски филми, които задължително трябва да гледате, ако все още не сте. Те са емблематични, интересни, смислени и с добър сюжет. Подходящи са за малки и големи.

1. Цар Лъв (The Lion King)

Цар лъв

Тази поредица вероятно е известна на мнозина. Все пак, анимацията не е нова, но ако все още има някой, който я е пропуснал и все още не я е гледал, то е време да си навакса, защото The Lion King не е за изпускане!

За първи път, детският филм е излъчен през 1994 година, бележейки уникален успех. Милиони хора по целият свят се превръщат във фенове на поредицата. Това освен на доброто качество на картината, също така се дължи на интересният и интригуващ сюжет, а също и на музиката, без която Цар Лъв нямаше да е същата анимация! Съвсем логично, предвид големият успех се появяват и продълженията Цар Лъв 2 през 1998 година и Цар Лъв 3 през 2004 година.

Сюжетът…

В първата част, се разказва за прайд лъвове, чийто цар носи името Муфаса. В началните кадри виждаме как мъдрия Рафики показва пред останалите животни бъдещият цар – малкият лъв Симба. С развитието на “лентата” ставаме свидетели на заговори, които заради наивността на малкия Симба и амбициите на неговия чичо, костват живота на Муфаса. След дълги препятствия, Симба успява да върне мира в лъвските земи и да застане на мястото на своя баща (точно, където би искал да го види и той самия).

Във Цар Лъв 2 и Цар Лъв 3, също ставаме свидетели на заговори, интриги, любовни драми и още много интересни случки. Не липсват и комични ситуации, благодарение на познайниците от друго детско анимационно филмче – Тимон и Пумба.

2. Ледена епоха (Ice Age)

Ice Age

Ледена епоха също е една от най-добрите анимации, правени някога. Тук се връщаме няколко хиляди години назад, още когато саблезъбите тигри и мамутите са съществували. Сюжетът разказва за животни, които напускат земите си и се отправят на дълго пътуване, за да се спасят от стопяването на ледниците и удавяне, съответно.

Въпреки войната между хора и животни, ставаме свидетели как един мамут защитава с всички сили малко дете от лапите на кръвожадни тигри, замислили пъклен план, за да докопат малчугана.

Този детски филм ни отвежда до едно непознато място, в което възможно приятелството между мамут, саблезъб тигър и ленивец и ни сблъсква с редица комични ситуации, които няма как да не предизвикат смях у нас.

Ice Age има и още 3 продължения през годините като последната (към момента) четвърта част е излъчена през 2012 година.

3. Круд (The Croods)

Круд

Макар и сравнително нов детски филм (от 2013-та), Круд среща огромен интерес сред малки и големи. В него се разказва за семейство Круд. Досегашният им познат свят се срутва напълно, а съдбата ги подлага на редица изпитания, в търсене на пътя за оцеляване. Това е първото семейство, съществувало някога на земята и тяхната мисия сега е да запазят живота си и да погледнат отвъд възможностите си…, за да оцелеят!

4. Шрек (Shrek)

Shrek

Сещате ли се за онова голямо зелено чудовище, което има страшен вид, но голямо и добро сърце? Е, това е Шрек. Той живее в блатата, докато един ден не среща Магарето и Котаракът в Чизми, и приключенията му започват. Въпреки, че е свикнал да живее сам и да бъде отблъскван, скоро Шрек намира истинската любов, принцеса – точно за него и въпреки всички препятсвия, той не се отказва. Шрек е анимационен филм, който също има няколко продължения през години и освен пълнометражни, също така са създадени и няколко късометражни детски филми.

5. Том и Джери (Tom and Jerry)

Tom and Jerry

С тази анимация са израснали поколения. Макар и Том и Джери да е известно основно като детско сериалче, всъщност по-късно са създадени и няколко анимационни филма, базирани на оригиналните епизоди.

“Том и Джери” са известни със своята упоритост – единият не се отказва да преследва, а другият не се отказва да бяга. Том е хитър котарак, който копнее да залови нахалното мишле Джери и да го “хапне”. За негово нещастие, обаче, Джери още по-хитър от него и умен също така. Винаги успява да се измъкне от поставените му капани. А понякога дори вкарва самия “Том” в беля.

6. Скуби Ду! (Scooby-Doo!)

Скуби Ду

Скуби-Ду е анимационен сериал, създаден преди повече от 25 години. Въпреки това, той и до днес се излъчва на малкият екран, а преди няколко години биват създадени няколко пълнометражни анимационни филма и един игрален детски филм. Анимацията освен със свежа музика и интересен сюжет, се отличава и със кучето Скуби-Ду, който е и символът тук. Заедно със Дафни, Фред, Велма и Шаги, Скуби-Ду и “компания” пътуват от град на град, забърквайки се винаги в заплетени и мистериозни ситуации, от които после трябва да се измъкват.

7. Семейство Флинстоун (The Flinstones)

The Flintstones

Няма да повярвате, но оригиналното анимационно сериалче е на над 50 години! И въпреки това, още събира детския интерес, а възрастните си спомнят с носталгия за него.

Това е единствената анимация, където в каменната ера, каменните телевизори и каменните автомобили вървят ръка за ръка. Това е единственият анимационен сериал, в който не колата вози Фред, а Фред вози колата. Често пъти наивността на г-н Флинстоун го забърква в неприятности, а съдбата го измъква от тях.

8. Семейство Симпсън (The Simpsons)

The Simpsons

Семейство Симпсън не е типичният детски образователен сериал, но за сметка на това е изключително популярен и при малки, и при големи.

Сюжетът е свързан със странното поведение на дисфункционално семейство, които наричат Simpsons (Симпсън), което означава (изненада, изненада). Омир е дебелашки нездравословно обичащ бира баща, Лиза е недооценен 8-годишен гений, а Маги е сладко мълчаливо дете, обичащ биберона. Накратко, това е Семейство Сипсън.

9. Играта на играчките (Toy Story)

Toy Story

Известният анимационен филм от 95-та жъне огромен успех след премиерата.

В анимацията се разказва за “Тайният живот на играчките”, когато хората не са наоколо. Когато Баз Лайтиър заема мястото на Уди като любима играчка на Анди, Уди не харесва ситуацията и влиза в битка с Баз. Случайно Баз пада през прозореца и Уди бива обвинен от останалите играчки, че го е убил. Той излиза извън къщата, за да търси Баз, за да се върнат и двамата в стаята на Анди. Но навън те попадат на всякакъв вид неприятности.

Играта на играчките е първият пълнометражен анимационен филм, създаден изцяло с помощта на компютри. След успешното представяне на първата част, следват още няколко части, които също жънат голям успех.

10. Уоли (WALL·E)

Wall-E

Уоли е сравнително нов анимационен филм, чиято премиера е през 2008 година. В анимацията се разказва за по-далечно бъдеще, където малък робот, събиращ боклуци по невнимание попада в космоса, впускайки се в космическо приключение, което в крайна сметка ще реши съдбата на човечеството.

Уоли задържа вниманието от първата до последната секунда.

One comment

  1. Искам втора част! Не е достатъчно задоволителна…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*