последни

Трябва ли да замените бензина с газ?

gas

Днес почти във всяко домакинство има поне по един шофьор и поне по една кола. Това означава, че със сигурност поне веднъж месечно колата се използва и хаби определено количество гориво.

Автомобилите с бензин често са сред най-употребяваните. При тях не е нужно изчакване да загреят, а могат директно да се подкарат. Също така, не е нужно да се зарежда и бензин, и друг вид гориво. Обикновено няма значение дали се движите на късо или дълго разстояние, тъй като това не се отразява на използваното гориво, а само на употребената стойност (което впрочем е характерно за колите с всички типове горива. Но с предимствата идват и недостатъците. Най-големият е разходът на гориво, както и неговата стойност. Цената на бензина е сред най-високите, в сравнение с дизела и газта, например. Без значение, че потреблението е високо (което по икономически обосновано, би следвало да значи по-ниска себестойност и съответно цена), цената варира в определен диапазон и много бавно се променя. При вземане на средна цена от 2,30 за литър, излиза, че кола с разход на гориво 10/100 градско ще похарчи 22,30лв за изминаването на 100 км.

При същата кола, но с газово потребление, същият автомобил ще изгори между 10-12,00лв на всеки 100 км, при цена от 1,00лв средно за литър газ. Имайте предвид, обаче, че газта е малко по-евтина, в сравнение с посочената сума за литър.

Без значение от текущата стойност на цените при бензина и газта, става ясно, че при първият вид гориво, неговата цена за литър е 2 пъти по-висока, в сравнение с литър за газ, което го прави по-неизгодно за използване от шофьорите.

Въпреки икономичността при използването на газ като алтернативно гориво при бензиновите автомобили, обаче – то и той си има своите недостатъци.

Например при поставяне на газова бутилка към бензинов автомобил, то трябва да имате и бензин, и газ, за да подкарате автомобила, защото той пали на бензин, след което автоматично превключва на газово използване. Също така, през зимата за разлика от бързото палене с бензин, при газта е необходимо малко изчакване. Още един недостатък е, че е неподходяща газта за къси разстояния, тъй като е необходимо малко време, за да се прехвърли от бензин, използването на газ.