последни

ЛЮБОПИТНО: Как се е появил гримът?

Грим

Първите археологически доказателства за употребата на козметика са намерени в Древен Египет и датират от около 4 000 г. пр. Хр. Древните гърци и римляни използвали козметика за мъже, съдържаща живак.

В Япония гейшите носели червило направено от натрошени листенца от див шафран. С него те оцветявали не само устните си, но рисували веждите и крайчетата на очите си. Гейжите използвали като основа за грим восък бинтсуке, подобен на восъка, с който сумо борците натривали косата си, но по-мек.

През XIX век кралица Виктория обявила публично използването на грим за неприлично. На грима се гледало като на нещо вулгарно и типично за актьори и проститутки. От Втората световна война насетне козметиката станала общоприета на запад. За разработването на пазара на козметика най-много допринесло американското трио от началото на XX век – Елизабет Арден, Хелена Рубинщайн и Макс Фактор.

Любопитен факт е, че “Лореал” е най-старата и най-голяма козметична фирма. Основана от Йожен Шулер през 1909 г. под името “Френска компания за безвредно боядисване на коса”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*